Osuđeni na smrt

Egipat potvrdio smrtne kazne u slučaju 'špijunaže'

Vijesti / Flash | 18. 06. 2016. u 17:20 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud u Egiptu potvrdio je smrtnu kaznu za šest osoba u slučaju poznatom kao "špijunaža u korist države Katar".

Među osuđenima na smrt su dvojica novinara Al Jazeere Ibrahim Helal i Alaa Sablan. Sud je prvooptuženog u ovom slučaju, svrgnutog egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, osudio na doživotnu kaznu zatvora. Odbrana je najavila žalbu, javlja Al Jazeera.

Sud je u subotu potvrdio odluku od 7. svibnja, kada je 11 od šest optuženih osuđeno na smrt.

U prvobitnoj presudi, sud u Kairu tražio je savjet egipatskog velikog muftije Shawqija Allama, najvišeg vjerskog autoriteta u zemlju, kako bi donio konačnu odluku.

Prema egipatskom zakonu, muftija mora potpisati smrtne kazne. Njegovo mišljenje nije obavezujuće, ali se obično poštuje na sudu.

Među osuđenima na smrt je i Ibrahim Helal, bivši direktor vijesti Al Jazeere Arabic. On nije u Egiptu i osuđen je u odsustvu.

Helal je optužen da je prenosio državne tajne Kataru, dok su grupe za ljudska prava odbacile to i navele da se radi o politiziranom slučaju i lažnom suđenju.

Alaa Sablan, koji je bio zaposlenik Al Jazeere do prošle godine, kao i Asmaa Alkhatib, novinarka Rassd News Networka, naklonjenog Muslimanskoj braći, također su suđeni na smrt u odsustvu.

Drugi osuđenici na smrt - politički aktivista Ahmed Afifi, stujard Mohamed Kilani i akademik Ahmed Ismail - su u pritvoru.

Na presude je moguće uložiti žalbe.

Kopirati
Drag cursor here to close