U Tužiteljstvo BiH

Ekshumacija Radače: Čeka se 60.000 KM iz Mostara

Vijesti / Flash | 08. 07. 2015. u 09:46 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Intezivirane su aktivnosti na ekshumaciji posmrtnih ostataka iz jame Radača.

U aktivnostima sudjeluju specijalistički alpinistički timovi Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) i Federalne uprave policije (FUP), a došlo se do dubine od 60 metara.

Aktivnosti se nastavljaju i u narednim danima, kada bi se trebalo doći do dubine od 70-80 metara, gdje se očekuje pronalazak posmrtnih ostataka više osoba, žrtava ratnih zločina, čija tijela su bačena u tu prirodnu jamu, koja je nakon toga, radi prikrivanja zatrpana građevinskim otpadom, raznim materijalima i eksplozivnim napravama.

Proces pretrage jame, vodi se pod nadzorom Tužiteljstva BiH, a na lokaciji je bio prisutan i šef Odjela za istrage i podršku svjedocima Tužiteljstva BiH, Aleksandar Faladžić, kao i postupajući tužitelj šef odsjeka u Posebnom odjelu za ratne zločine Stanko Blagić, sa svojim suradnikom.

U pretrazi jame, koja je vrlo zahtjevna i složena lokacija za pretragu, sudjeluju alpinistički timovi specijalnih policajaca iz SIPA-e, FUP-a i MUPRS-a, koji se rotiraju u petodnevnim smjenama, s obzirom da se radi o timovima, koji rade vrlo složen posao.

Prema prikupljenim dokazima i saznanjima, na ovaj lokaciji se nalaze posmrtni ostaci većeg broja žrtava, uglavnom srpske i bošnjačke nacionalnosti, ubijenih '92., '93., i '95. godine. S obzirom da su tijela, prema dostupnim saznanjima, radi skrivanja dokaza, bacana u jamu, te nakon toga posipana građevinskim otpadom i raznim drugim materijalima, kao i eksplozivnim napravama, a dubina jame je najmanje 80 metara. Ta situacija izuzetno otežava potragu za posmrtnim ostacima.

Ovaj složeni proces zbog angažmana većeg broja osoba, zahtijeva velika sredstva, pa se vode aktivnosti s ciljem da se sredstva doznačena za ekshumacije prema tužiteljstvu HNŽ-a, u iznosu od oko 60.000 KM, preusmjere Tužiteljstvu BiH, kako bi se ovaj proces ekshumacije uspješno okončao, priopćeno je iz tog tužiteljstva.

Tužiteljstvo BiH u narednom periodu nastavit će intenzivne aktivnosti na pronalasku i identifikaciji posmrtnih ostataka žrtava.

Tužiteljstvo Srbije za ratne zločine u idućem razdoblju pružit će pomoć kolegama u Tužiteljstvu BiH u vezi sa zahtjevom za dostavljanje informacija u predmetu "Jama Radača", javlja Tanjug.

 

Kopirati
Drag cursor here to close