Prvostupanjska presuda

Enver Bijedić i ostali oslobođeni optužbe za kriminal

Njih je optužnica teretila da su pogodovali tvrtki Mining & Drilling da dobije posao izvođenja radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla.
Vijesti / Flash | 24. 07. 2024. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svih osam optuženih, među kojima je i političar Enver Bijedić, oslobođeni su optužbe u predmetu koji je vezan za Rudnik soli u Tuzli. Kako piše Klix riječ je o prvostupanjskoj presudi, koju je donio Općinski sud u Gračanici.

U predmetu koji je vezan za Rudnik soli u Tuzli, na optuženičkoj klupi su se našli bivši predsjednik Socijaldemokrata BiH i bivši zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Enver Bijedić, odgovorna osoba u tvrtki Mining & Drilling Gračanica Dženan Mujkić te nekadašnji direktori rudnika Amir Sušić i Aziz Čačković.

Pogodovali tvrtki

Optuženi su bili i Amir Tursunović, bivši predsjednik Nadzornog odbora rudnika, Asmir Hasić, bivši ministar gospodarstva u Vladi TK te Suad Fejzić i Nermin Uljić, odgovorne osobe i članovi Povjerenstva za uvid u tehničku opremljenost ponuđača po tenderu za izvođenje radova na istražno-eksploatacionim bušotinama u Rudniku soli Tuzla.

Njih je optužnica teretila da su pogodovali tvrtki Mining & Drilling da dobije posao izvođenja radova na istražno-eksploatacionim bušotinama na ležištu kamene soli Tetima Rudnika soli Tuzla.

Tri i pol godine kasnije, donesena je presuda koja je optužene oslobodila krivice.

Pompezno uhićenje

"Nakon tri i pol godine od spektakularnog uhićenja u kojem je sudjelovalo 60 specijalaca, narušenog ugleda, bola i zdravstvenog stanja, kao i dugogodišnjeg ukazivanja na politički montirani proces, Enver Bijedić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u prošlom mandatu, bivši federalni ministar prometa i komunikacija i osnivač Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine oslobođen je u predmetu Rudnik soli Tuzla", naveli su iz Bijedićevog tima za odnose s javnošću.

Prvostupanjska presuda je donesena u Općinskom sudu u Gračanici, a sve strane u postupku imaju mogućnost žalbe.

Bijedić je 2022. godine proglašen nevinim i u postpuku koji se vodio protiv njega, a vezano za izgradnju SPO "15. maj" u Tuzli. Ovaj postupak je trajao čak sedam godina.

Kopirati
Drag cursor here to close