Summit G20

Erdogan i Obama odlučni: Intenzivirati zajedničku borbu protiv ISIL-a

Vijesti / Flash | 15. 11. 2015. u 12:05 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegov američki kolega Barack Obama tijekom bilateralnog sastanka u Antaliji razgovarali o aktualnim pitanjima uključujući i borbu protiv terorističke organizacije ISIL u Siriji, javlja Anadolu Agency (AA).

''Iskoristili smo ovu priliku da razgovaramo i o koracima koalicijskih snaga u predstojećoj fazi borbe protiv ISIL-a. Kao primjer partnerstva i savezništva i dalje ćemo biti soliradni i nastaviti davati doprinos uspostavi globalnog mira'', izjavio je Erdogan nakon sastanka sa Obamom.

On je istaknuo da se Summit G20 u Antaliji održava u specifičnom razdoblju, neposredno nakon terorističkog napada u Parizu u kojem je ubijeno 129, a ranjeno više stotina ljudi. On je i ovom prilikom najoštrije osudio taj teroristički cilj.

''Summit u Antaliji će biti održan prema planiranom protokolu i temama, međutim, uvjeren sam da će i sa ovog mjesta biti poslane precizne poruke o našim stavovima i protivljenju terorizmu'', kazao je Erdogan.

Terorizam nema vjeru niti naciju

Ističući kako je svijet danas suočen sa kolektivnim terorizmom, Erdogan je naglasio da terorizam nema ni vjeru, ni naciju.

''Terorizam nema vjeru, rasu, naciju, niti domovinu, i u napadu u Parizu smo, kao i u slučajevima u Ankari, Gaziantepu, Surucu ili Diyarbakiru ranije, suočeni sa kolektivnim terorizmom. Taj teroristički čin nije bio usmjeren samo protiv francuskog naroda, već protiv cijelog čovječanstva“, kazao je Erdogan.

Turski predsjednik i domaćin Summita G20 dodao je da će tijekom dvodnevnog programa biti razgovarano o pitanjima klimatskih promjena, izbjegličkoj krizi i globalnim financijskim i ekonomskim tokovima.

Američki predsjednik Barack Obama kazao je da je Republika Turska važan saveznik SAD-a i cijele međunarodne koalicije u borbi protiv ISIL-a u Iraku i Siriji.

Obama je kazao da je Summit G20 prvenstveno zamišljen kao skup na kojem će se razgovarati o ekonomiji, ali da je u postojećoj situaciji, nakon tragedije u Parizu, neminovno da se razgovara i o pitanjima koja je Erdogan prije njega nabrojao.

''Stravični teroristički napadi, ranije u Ankari i sada u Parizu, djelo su ideologije zla i nisu napadi samo na narode Turske i Francuske, već na moderni svijet“, kazao je Obama. On je uputio poruku sućuti francuskom narodu i poručio da će uložiti maksimalne napore da odgovorni za terorizam budu izvedeni pred lice pravde.

Obama je kazao da je Turska važan saveznik u borbi protiv ISIL-a i dodao da postoji suglasnost da kao NATO saveznici rade na jačanju pritisaka na ISIL, ali i uspostavljanju političke tranzicije u Siriji.

Saglasnost o političkoj tranziciji u Siriji

Američki predsjednik je naglasio da je današnji razgovor bio važan u smjeru jačanja kontrole na turskim granicama sa Sirijom s ciljem sprečavanja kretanja stranih boraca.

Istaknuo je da je postignuta suglasnost i o neophodnosti dodatnog zalaganja svih članica koalicije kako bi se stvorili uvjeti za početak procesa političke tranzicije u ratom zahvaćenoj Siriji.

Ističući da je sa Erdoganom razgovarao i o izbjegličkoj krizi, naglasio je kako je Turska u tom segmentu učinila mnogo i da stoji rame uz rame sa Europom kako bi se pomoglo tim ljudima.

Obama će večeras održati bilateralni susret na marginama Summita G20 sa kraljem Saudijske Arabije Salmanom bin Abdulazizom al-Suudom.

Kopirati
Drag cursor here to close