Iz svih mogućih oružja

Erdogan: Turska i islam su pod međunarodnim napadom

Vijesti / Flash | 08. 12. 2014. u 21:02 Z.S

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je vjerskim čelnicima u ponedjeljak da se Turska i islam nalaze na udaru međunarodnih medija te je zatražio veću zastupljenost muslimana na globalnoj političkoj sceni.

"Mi smo predmet tih operacija i one se nastavljaju na domaćem i na međunarodnom terenu", rekao je Erdogan na sastanku s vjerskim dužnosnicima u Ankari.

Dodao je kako je i sam pod pritiskom zbog izjave da je jednakost muškaraca i žena neprirodna i da su muslimanski moreplovci otkrili Ameriku stotinama godina prije Kolumba.

"Znam da će o ovome sutra pisati i napasti me. Znam da će nas napasti strani mediji, pisci, glumci, političari, iz svih mogućih oružja", dodao je.

Erdoganovi sekularni protivnici zabrinuti su zbog brisanja granica između vjere i države. "Kažu da je sprega vjere i politike kriva stvar", rekao je, dodajući da crkve u zapadnom svijetu imaju veze s politikom. "Radi se o velikoj mržnji prema islamu", rekao je Erdogan.

"Napali su me kada sam pitao zašto učenje islama ne bi bilo obvezno, kao fizika", dodao je.

Erdogan, izabran za predsjednika u kolovozu nakon što je jedanaest godina bio premijer, oštro je kritizirao Vijeće sigurnosti UN-a, jer ne uključuje muslimanske države.

"Islamski svijet nije zastupljen. To su uvjeti koji su postojali prije Prvog svjetskog rata. Oni se moraju reformirati", istaknuo je u govoru koji je često bio prekidan pljeskom publike, većinom muške.

Kopirati
Drag cursor here to close