Globalna strategija

EU daje Siriji i Iraku još milijardu eura za borbu protiv IS-a

Vijesti / Flash | 06. 02. 2015. u 13:01 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija će izdvojiti dodatnih milijardu eura u naredne dvije godine za krize u Siriji i Iraku, kao i za prijetnju koju predstavlja organizacija Islamska država (IS), priopćila je u petak njena diplomatska služba.

''Ova sredstva trebaju omogućiti financiranje "globalne strategije" koja se sastoji od ''političkih, socijalnih i humanitanih mjera za Siriju i Irak, ali i za Liban, Jordan i Tursku", objasnila je šefica diplomacije Europske unije Federica Mogherini.

''Ovaj paket će pojačati naše akcije u cilju uspostavljanja mira i sigurnosti u regiji koju je razorio terorizam i nasilje'', dodala je ona.

Nova strategija se kreće od "diplomatskog angažiranja do jačanja kapaciteta za razvijanje programa za borbu protiv radikalizacije, borbu protiv financiranja terorizma, prevenciju od stranih boraca i bolju kontrolu granica", navodi se u priopćenju, prenosi agencija AFP.

Oko 40 posto nove financijske pomoći ide za humanitarnu pomoć u sirijskoj i iračkoj krizi i za brigu o izbjeglicama. EU je prvi donator žrtvama krize u Siriji s više od 3,2 milijarde eura.

Dodatni napor će biti usmjeren na "sprečavanje domino efekta" pomaganjem susjednim zemljama koje su prihvatile oko 3,8 milijuna izbjeglica da se suoče s ovim problemom.

Ostatak iznosa ide "za borbu protiv terorizma" jačanjem "akcija država članica EU-a da se zaustavi val stranih boraca i pomogne zemljama u regiji da se bore "protiv nasilnog ekstremizma".

Kopirati
Drag cursor here to close