U schengenu prije RH?

EU podržala pridriživanje Crne Gore schengenskom prostoru

Vijesti / Flash | 01. 07. 2016. u 17:40 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Crna Gora može računati na podršku EU u procesu pridruživanje schengenskom prostoru, rekao je šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič. Drobnič je objasnio kako će Crna Gora, da bi postala dio schengenskog prostora, morati preuzeti odgovornost za kontroliranje vanjskih granica, ali i da izdaje Schengen vize.

"Stoga je, Crna Gora prije nepune dvije godine otvorila novo poglavlje u prekograničnoj suradnji sa zemljama europe. Ključni zadaci bili su borba protiv prekograničnog kriminala", rekao je Drobnič na zatvaranju twinning projekta "Podrška usvajanju pravne tekovine Schengena". EU je podržala ovaj twinning projekt s milijun eura, a partneri su bile Slovenija i Austrija.

Predstavnik Ministarstva unutanjih poslova Austrije Johan Bezdeka rekao je da je Crna Gora jak partner i da pomaže u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. "Tako se približava EU, a i europska zajednica ima koristi od takvog partnera. Suzbijanje prekograničnog kriminala zadatak je svih nas", naveo je Bezdeka. Zadaci Slovenije u okviru projekta" Podrška usvajanju pravne tekovine Schengena" bili su priprema schengenskog akcijskog plana i jačanje kapaciteta granične policije.

Veleposlanik Slovenije u Podgorici Mitja Močnik rekao je da schengenski akcijski plan obuhvaća sve segmente pravnog sustava od nadzora granica, granične kontrole, opreme, usavršavanja, schengenskog informacijskog sustava, migracija do zaštite osobnih podataka. Predstavnik crnogorske Uprave policije Vesko Damjanović kaže da Uprava radi na usvajanju europskih standarda koji se odnose na organizaciju i funkcioniranje europske organizacije.

Kopirati
Drag cursor here to close