granice zatvorene

EU zabrinuta: Kaos s migrantima na grčko-makedonskoj granici je zastrašujuć

Vijesti / Flash | 01. 03. 2016. u 16:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska unija izrazila je veliku zabrinutost zbog obračuna do kojih je u ponedjeljak došlo na grčko-makedonskoj granici kada je policija pustila suzavac na izbjeglice među kojima je bilo i djece.

''Europska komisija je veoma zabrinuta zbog slika koje smo vidjeli jučer'', rekao je glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas na press konferenciji. Dodao je i kako bi sve mjere na granici morale biti u skladu s međunarodnim pravom, piše Telegram.

Blokirano 7 tisuća migranata

Situacija na grčko- makedonskoj granici danas nije ništa bolja nego jučer. Na tisuće izbjeglica našlo se zaglavljeno jer je granica zatvorena, a pošto ih ima previše kako bi stali u izbjeglički kamp u Idomeniju, počeli su zauzimati mjesta i na obližnjim poljima, dok čekaju da ih makedonske vlasti puste da nastave put ka zapadnoj Europi, piše BBC. Kamp je kapaciteta za 1,500 migranata, a trenutno ih je tamo blokirano 7 tisuća.

Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki branio je u utorak odluku vlasti u Skoplju da se koristi suzavcem kako bi zadržala migrante kojih je više od 7000 blokirano na granici s Grčkom i upozorio je da napetost na Balkanu raste i mogla bi prerasti u sukobe.

Makedonija upozorava da sustav ne funkcionira

Makedonska policija bacala je u ponedjeljak suzavac na skupinu od nekoliko stotina Sirijaca i Iračana koji su pokušali probiti graničnu ogradu između Grčke i Makedonije na prijelazu Idomeni.

''Vidjeli smo oko 400 mladih muškaraca u pokušaju da prodru silom na teritorij Makedonije iz Grčke'', kazao je Poposki BBC-ju. ''Ne mislim da je takva situacija u skladu s onim što je dogovoreno na europskoj razini'', kazao je on.

Najjednostavnije za Makedoniju bilo bi 'povući se s granice i dopustiti prijelaz svim migrantima', kazao je ministar .

''Trenutno je najveći problem što se čini da sustav ne funkcionira. Svatko od nas trebao bi preuzeti svoj dio odgovornosti na svojem teritoriju'', ocijenio je šef makedonske diplomacije.

Direktan rezultat zatvaranja granica

Kaotični prizori na grčkoj granici s Makedonijom, na kojoj se nagomilalo na tisuće izbjeglica, "direktan su rezultat" zatvaranja granica širom Europe i austrijskog ograničavanja broja dolazaka, priopćila je grupa za ljudska prava  Human Rights Watch u utorak.

Priopćenje je uslijedilo samo dan nakon što je bijesna masa probila metalnu ogradu, a policija je ispalila suzavac na demonstrante, u prizorima koji kristalno jasno pokazuju napetosti na tranzitnim točkama za migrante u potrazi za boljim životom u  Europi.

''Kaos i nasilje koji se odvijaju na grčko-makedonskoj granici direktan su rezultat diskriminatornog zatvaranja granica i austrijskog jednostranog smanjenja broja tražitelja azila'', navodi se u priopćenju.

Ograničenja za migrante duž takozvane balkanske rute, glavnog koridora za izbjeglice i migrante koji se kreću prema bogatijim zemljama EU na sjeveru, dovela su do stvaranja uskih grla na granici između Grčke i susjedne Makedonije.

Austrija je krajem prošlog mjeseca odlučila smanjitibroj tražitelja azila na 809 dnevno i dopustila bi za dodatnih 3.200 ljudi da prođu kroz zemlju, izazivajući osude čelnika bloka koji inzistiraju na jedinstvenom europskom odgovoru.

''Gomilati tražitelje azila u Grčkoj nesavjesno je i kratkovidno rješenje koje izaziva patnju i nasilje'', izjavila je Eva Cosse, grčki specijalistica u Human Rights Watch, prenosi dpa.

''To još jednom pokazuje konačni neuspjeh Europe da kolektivno i suosjećajno odgovori na priliv izbjeglica'', navodi ona, prenosi Hina.

Podsjetimo, u ponedjeljak je došlo do sukoba kada je nekoliko stotina izbjeglica iz Sirije i Iraka probilo je ogradu na pruzi kod Gevgelije. Policija je na migrante bacila suzavac i dimne bombe, a oni su uzvratili kamenjem.

Kopirati
Drag cursor here to close