Tko prizna...

Europi smo važni: Vlast priznala do koga je

Vijesti / Flash | 23. 02. 2015. u 12:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U sljedećih mjesec dana dobit ćemo pozitivan stav od europskih institucija, nakon čega slijedi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju'', rekao je danas u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nakon obraćanja visoke predstavnice Europske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federice Mogherini zastupnicima Parlamentarne skupštine BiH.

Naglasio je kako BiH treba raditi na daljnjem napretku k EU te ispunjavanju uvjeta za dobivanje statusa kandidata kojim se dobiva najveći mogući izvor podrške u financijskom smislu.

Puno rada i puno bolnih reformi

''Da bi se to dogodilo, prvo se moraju izvršiti ekonomske reforme, odnosno premijeri entiteta i predsjedavajući Vijeća ministara BiH se moraju dogovoriti njihovom sadržaju'', rekao je i istaknuo kako EU nema popis reformi u BiH te da sve zavisi od političara, dodajući da od BiH očekuje program tih reformi.

 

Smatra kako je Predsjedništvo BiH odradilo svoj dio posla te da sada izvršna vlast mora učiniti isto te da se nakon dugo vremena stvorila pozitivna atmosfera u BiH da je moguće napraviti iskorak k EU.

''Ne smijemo se poigravati s Izjavom o europskom putu kako smo se poigravati ranije, ali ne smije ni Bruxelles svojim birokratskim pristupom ugroziti ovaj ambijent'', poručio je.

Željko Komšić predsjednik Demokratske fronte i zastupnik u Zastupničkomu domu Parlamentarne skupštine BiH rekao je kako su obveze koje se preuzimaju današnjim usvajanjem od oba doma državnog parlamenta izjave Predsjedništva BiH vrlo ozbiljne za zemlju te da će ''to će značiti puno rada i puno bolnih reformi''.

''Ekonomija BiH zahtijeva strašno bolne reforme, kao i socijala. Neispunjavanje obveza koje se navode u izjavi, bilo bi neodgovorno prema BiH i graničilo bi s jednom vrstom političkog samoubojstva'', rekao je Feni Komšić.

Ružna poruka Europi

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović rekao je kako se ni u kojem slučaju se ne smije ''proglasiti pobjeda'' budući da konkretne aktivnosti na poboljšanju života u BiH i istovremeno ispunjavanju obveza iz Izjave tek predstoje.

 

''Činjenica da je Mogherini istakla da je BiH jedno od rijetkih, ako ne i jedino mjesto koje je u tri mjeseca svog mandata posjetila više puta, govori koliko je uspjeh u BiH važan i Bruxellesu'', naglasio je.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović rekao je kako se s pravom može očekivati deblokada europskog puta BiH.

''BiH je dio Europe i BiH treba da postane dio europskih institucija. Blokada i zastoj BiH na europskom putu je šteta za sve građane zemlje, a deblokada i europski put je korist za građane. Mislim da smo danas takvu vrstu poruke dobili i od visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije Federice Mogherini'', istaknuo je Džaferović.

Komentirajući kakva se poruka šalje predstavnicima EU, s obzirom na to da sjednici nisu prisustvovali svi izaslanici Doma naroda, kazao je da je učinio sve da se danas održi zajednička sjednica oba doma, te da je očigledno da su ti izaslanici (SNSD-a, op.ur.) zloupotrijebili Ustav BiH i Poslovnik.

Kandidatura 2017.

''Ne može se funkcioniranje BiH i njezinih institucija uvjetovati bilo čime. Institucije moraju funkcionirati bez uvjetovanja i svako onaj tko to uvjetuje ima problem s poštivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma'', zaključio je Džaferović.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je kako izjavu o europskoj opredijeljenosti i nužnim reformama BiH moramo pretočiti u plan aktivnosti na svim razinama vlasti sukladno ustavnim nadležnostima te u ovoj godini pokrenuti ekonomske i socijalne reforme.

Uvjeren je da će Predsjedništvo BiH, u koordinaciji s ostalim razinama vlasti krajem trećeg mjeseca imati grubi okvirni plan aktivnosti.

''Cilj je da ove godine okrenemo sve aktivnosti prema EU, jer prema mom mišljenju, najdalje 2017. godine BiH će dobiti mogućnost da postane kandidat za članstvo u EU'', istaknuo je Čović i naglasio da će nakon rješavanja problema oko formiranja vlasti u BiH, početi grčevita borba za stvaranje ambijenta u BiH kakvog su političari obećali u izbornoj kampanji.

Vjetar u leđa

Dopredsjednik SDA Senad Šepić rekao je kako "nam se put u EU ponovo otvara i to daje i vjetar u leđa novim vlastima".

''O ovim pitanjima postoji visoki stupanj konsenzusa, tako da vjerujem da će BiH ovaj put iskoristiti šansu koju nam pruža Bruxelles. Opet, najviše je do nas, ne preostaje nam ništa drugo nego da zagrnemo rukave i da radimo u interesu svih građana BiH. Vrlo brzo ćemo vidjeti spremnost i sposobnost naših vlasti na svim razinama da utvrdi inicijalni set socio-ekonomskih reformi koje će pokrenuti gospodarstvo i zapošljavanje u našoj zemlji uz podršku evropskih institucija, a u skladu s novim pristupom koji je EU promovirala. Otvaraju nam se velike mogućnosti da se pokrenemo u pravcu razvoja, zapošljavanja, izgradnje pravne države i borbe protiv korupcije što su važni principi za sve građane u BiH'', kazao je Šepić.

Kopirati
Drag cursor here to close