Kako dalje?

Europski lideri se danas sastaju u Bruxellesu

Vijesti / Flash | 24. 06. 2016. u 08:26 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri EU danas će se sastati u Bruxellesu kako bi pokušali da donesu odluku o daljem radu nakon pobjede Brexita na jučerašnjem referendumu u Britaniji.

Europski komesar Jean-Claude Juncker sastat će se sa liderima Europskog vijeća i Europskog parlamenta, te s nizozemskim premijerom Markom Ruteom, čija je zemlja na čelu europskog predsjedništva, piše Srna.

Oni će pokušati usuglasiti europski stav prema referendumu u Britaniji jer je to prvi put da neka članica izađe od osnivanja bloka.

Zastupnik najveće grupacije u Europskom parlamentu Partije europskih naroda Manfred Veber istaknuo je da Britanija ne bi trebala očekivati olakšice tijekom pregovora o izlasku iz EU.

"Neće biti posebnog tretmana za Britaniju. Britanci su izrazili želju da izađu iz EU. To znači izlazak. Vrijeme probirljivosti je gotovo", naglasio je Veber.

Istaknuo je da bi pregovori o izlasku Britanije "trebalo da budu zaključeni u roku od dvije godine".
Analitičari smatraju da je cilj inzistiranja na "teškom izlasku" obeshrabrenje za druge zemlje koje bi željele izaći iz europskog bloka kako bi mogle da spolja pregovaraju o "ugodnom partnerstvu".

Podsjetimo, Angela Merkel jučer je za medije rekla kako se ona zalaže da se sve članice EU-a sastanu nakon britanskog referenduma kako bi razmotrili budućnost Europske unije, a ne samo šest zemalja osnivača ili članice eurozone.

"Mislim da se razmatranja trebaju nastaviti tamo gdje je moguće s 28 članica, a sada 27.

Kopirati
Drag cursor here to close