Ocjene

Europski put: Bez demokracije i vladavine prava

Vijesti / Flash | 22. 01. 2016. u 14:21 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Izražavamo zabrinutost da se i sadašnja vlast vodi kratkoročnim dobitima, da nije dovoljno usmjerena i opredijeljena demokratskoj vladavini koja bi trebala oslikavati vladavinu prava i održiv razvoj'', navodi se u izvještaju Inicijative za monitoring europskih integracija BiH u kojem je analiziran rad institucija vlasti te izabranih nositelja vlasti u odnosu na postavljene zahtjeve tijekom prvih godinu dana mandata, od prosinca 2014. do prosinca 2015. godine.

U Izvještaju se navodi kako ustavi i dalje sadrže diskriminirajuće odredbe koje se odnose na etničku/nacionalnu pripadnost te je neizvjesno hoće li izvršenje presude u predmetima Sejdić-Finci i Zornić biti provedeno kako je to zacrtano u Akcijskom planu Vijeća ministara BiH.

''Iako se mnogo govorilo o uspostavljanju mehanizma koordinacije među različitim razinama vlasti u svrhu provedbe obaveza iz SSP-a, do sada to nije urađeno a ne postoji ni transparentan proces diskusije o ustavnim promjenama u okviru nadležnih institucija, nego se to svodi na razgovor u vaninstitucionalnim okvirima'', navedeno je.

Upozorava se kako se nije razgovaralo o jačanju Ustavnog suda ali se pitanje postojanja suda, nadležnosti i izbora sudaca dovodi u pitanje ''što naročito šteti pravnom sustavu BiH''.

''Ono što je posebno zabrinjavajuće je da nije bilo aktivnosti usmjerenih na poboljšanje stanja u oblastima provođenja Sporazuma zaključenog između organizacija civilnog društva i Vijeća ministara BiH, da postoji nazadovanje u oblasti slobode izražavanja, okupljanja i udruživanja jer nije riješeno pitanje slobodnog pristupa informacijama, nisu zaustavljena kršenja prava na slobodu izražavanja novinara/ki i nije osigurana depolitizacija imenovanja u Regulatornoj agenciji za komunikaciju'', navodi se, između ostalog, u izvještaju.

Kopirati
Drag cursor here to close