financiranje

Evo kako ISIL uspijeva 'ubrati' stotine milijuna dolara godišnje

Vijesti / Flash | 17. 12. 2015. u 08:49 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Financial Times piše kako Islamska država zarađuje od oporezivanja i iznuda barem onoliko koliko mjesečno zarađuje od prodaje nafte, piše Hina.

ISIL ubire stotine milijuna dolara godišnje od gospodarstva na svom teritoriju, osim trgovine i poljoprivrede, poreze ubiru i od darova iz inozemstva i plaća iračkih dužnosnika. Čak i prije okupacije Mosula Islamska država je iznudila stotine milijuna dolara reketarenjem.

Nakon zauzimanja teritorija, ISIL je zaplijenio sve što je ostavljeno na tim područjima te svojim pripadnicima prodavao u pola cijene, piše Financial Times.

Ipak, jedan od najvećih izvora prihoda u 2014. godini bila je iračka vlada. Bagdad je plaćao državne zaposlenike na ISIL-ovom teritoriju, a procjene se kreću oko 400.000 dužnosnika koji su dobivali plaću i plaćali određeni postotak ISIL-u. Budući da je Irak prestao slati taj novac, strahuje se da bi sve više ljudi moglo okrenuti ISIL-u i pridružiti se njihovim redovima.

IHS, američka kompanija koja se bavi analizom financijskih podataka, objavila je studiju o financijskom stanju Islamske države, u kojoj su objavili da ISIL mjesečno zaradi oko 80 milijuna dolara, odnosno oko 550 milijuna kuna.

Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin tijekom summita G20 održanog u Turskoj sa svojim kolegama podijelio je obavještajne podatke prema kojima se Islamska država financira iz 40-ak zemalja, među kojima su i neke članice skupine G20.

Također, pojavile su se i informacije da ISIL zarađuje od prodaje umjetnina na crnom tržištu.

Kopirati
Drag cursor here to close