Regionalna suradnja

Fajon: Najbitniji su dobri odnosi sa Sarajevom

Vijesti / Flash | 02. 07. 2015. u 06:15 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U očima Europskog parlamenta je znatno važniji odnos Srbije s Bosnom i Hercegovinom, nego onaj s Republikom Srpskom, izjavila je za "Danas" Tanja Fajon, poslanik socijalista i demokrata u EP, i izrazila očekivanje da se odnosi Beograda i Sarajeva neće zaoštriti u vrijeme obilježavanja 20. godišnjice zločina u Srebrenici.

"S obzirom na burnu prošlost Balkana i nesuglasice među državama i narodima, uspješnu regionalnu suradnju i dobre međususjedske odnose vidim kao ključne stvari za napredak cijele regije na putu prema EU", rekla je Fajon, komentirajući mogući utjecaj odnosa Srbije i Republike Srpske na europske integracije Beograda, prenose Nezavisne novine.

Ona je istaknula da je jasno da Srbija ima "poseban odnos" sa srpskim entitetom u BiH, ali, dodala je, "isto tako je jasno da na najvišem, državnom nivou, održava odnos s BiH".

"U posljednje vrijeme se na različitim regionalnim skupovima govorilo o pojačanju regionalne suradnje putem ekonomskih i infrastrukturnih projekata i to me jako raduje. Vjerujem da se odnosi između Srbije i BiH neće zaoštriti u periodu obilježavanja dvadesetogodišnjice genocida u Srebrenici", dodala je Fajon.

Prema njenim riječima, obilježavanje tog događaja predstavlja priliku za opomenu da se takvi zločini ne smiju ponoviti, "kao i za zajedničku odluku o gradnji novih mostova suradnje i povezivanja u regiji".

Kopirati
Drag cursor here to close