Najava štrajka

Federalno ministarstvo zdravstva poziva Sindikate da ne poduzimaju ishitrene poteze

Vijesti / Flash | 21. 10. 2015. u 11:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalnog ministarstva zdravstva povodom najave štrajka upozorenja uputilo je priopćenje za javnost koje prenosimo u cijelosti:

Povodom najave Nezavisnog strukovnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Federacije BiH o stupanju u generalni štrajk upozorenja, ističemo sljedeće:

Federalno ministarstvo zdravstva je početkom rujna od Vlade FBiH, odnosno resornog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike tražilo tumačenje o tome je li prema novom Zakonu o radu Federalno ministarstvo zdravstva uopće nadležno, to jest ima li mandat za pregovaranje o usuglašavanju Kolektivnog ugovora sa Nezavisnim strukovnim sindikatom radnika zaposlenih u zdravstvu FBiH. Ministarstvo još nije dobilo odgovor te samim tim nije ni moglo započeti dijalog sa Sindikatom.

Naime, važeći Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i zaposlenika u oblasti zdravstva na teritoriji FBiH zaključen je 2007. godine u proceduri utvrđenoj po ranije važećem zakonu. Ovaj ugovor bio je zaključen između Sindikata s jedne strane, te Federalnog ministarstva zdravstva i županijskih ministarstava zdravstva, a uz prethodnu suglasnost vlada županije, s druge strane.

Međutim, novim Zakonom o radu („Službene novine FBiH“, broj 62/15) određene strane u kolektivnom pregovaranju su reprezentativna udruženje poslodavaca i reprezentativni sindikat, a napominjemo da udruženje poslodavaca u oblasti zdravstva još nije formirana.

Naglašavamo da je članom 138, stav 3, novog Zakona o radu, regulirano da granske kolektivne ugovore u „organima državne službe, sudske vlasti, javnih ustanova i drugih proračunskih korisnika“ zaključuju nadležna ministarstva, odnosno Vlade FBiH i nadležna ministarstva i vlade županije s jedne strane, te reprezentativni sindikati s druge strane. Ako se ovaj stav zakona odnosi isključivo na proračunske korisnike, onda Federalno ministarstvo zdravstva ne može pregovarati o usuglašavanju Kolektivnog ugovora, jer zdravstvene ustanove nisu korisnici Federalnog proračuna, nego se financiraju sredstvima zavoda zdravstvenog osiguranja. Iz tog razloga, kao i činjenice da nije formirano udruženje poslodavaca u oblasti zdravstva, ovo ministarstvo je tražilo spomenuto tumačenje, na koje još nije dobilo odgovor. Federalno ministarstvo zdravstva će, nakon što dobije odgovor, postupiti u skladu sa svojim nadležnostima.

Apsolutno shvaćamo želju i inzistiranje Sindikata za usuglašavanjem Kolektivnog ugovora, ali ih i pozivamo da ne poduzimaju ishitrene poteze, jer vođenje pregovora u kojima nisu jasno definirane ovlasti svih učesnika tog procesa mogu u konačnici dovesti do donošenja dokumenta koji neće imati pravnu snagu i samim tim neće donijeti ništa pozitivno ni zdravstvenim djelatnicima, ni zdravstvenom sustavu, niti pacijentima, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close