Džindo

Formiramo 'kičmu' antikorupcije u BiH

Vijesti / Flash | 31. 03. 2016. u 09:47 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim za monitoring i koordinaciju provođenja Akcijskog plana za borbu protiv korupcije Vlade Županije Sarajevo 2015-2019 godine danas je za predstavnike institucija Županije Sarajevo upriličio edukaciju iz oblasti borbe protiv korupcije

Županija Sarajevo prva je županija koja je donijela Akcijski plan za borbu protiv korupcije 2015/2019 godina, jer je ocijenjeno da je borba protiv korupcije u BiH jako značajna i predstavlja najveće žarište problema u bh.društvu.

Pomoćnik direktora Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) Mevludin Džindo, smatra da postoji jaz između percepcije korupcije koja je na visokoj razini, na što ukazuju nevladine organizacije a s druge strane, postoje presude u koruptivnim kaznenim predmetima, te on naglašava da se ovaj jaz definitivno mora sustavno eliminirati, „podvući crtu i znati gdje smo točno u ocjeni stupnja korupcije u BiH“.

‘’Trenutno smo u fazi formiranja 'kičme' antikorupcije u BiH, a današnji događaj je jedan u nizu. Danas obučavamo 300 kontakt točaka Županije Sarajevo koje će sutra biti koordinatori prevencije korupcije u javnim institucijama u ŽS-u’’, rekao je.

Kaže da je najviše korupcije u javnom sektoru, a najranjiviji sektor je oblast javnih nabavki, te fenomenološki gledano, u svim aspektima postoje koruptivna ponašanja, stoga se definitivno treba okrenuti suštinskoj borbi protiv korupcije.

‘’Ono što nama doista treba jeste prevencija korupcije, eliminirati uvjete za nastanak korupcije. Ukoliko to ne uradimo, mislim da ćemo gledati scenarij lišavanja slobode, otvaranja bombastičnih predmeta iz dana u dan, iz godine u godinu, a zapravo nećemo smanjiti uvjete koji će eliminirati takve pojave’’, naglasio je Džindo.

Cijeneći ukupni normativni okvir za borbu protiv korupcije, ona podsjeća da mnogi eksperti kažu da je on dovoljno dobar, međutim, fali efikasnija provedba zakona. Za Agenciju, kaže, medijski izvještaji o korupciji nisu validni, jer ona nema operativno izvršne nadležnosti, ali ono što su u novoj strategiji detektirali kao problem i ponudili adekvatno rješenje jesu proaktivne istrage koje će se odvijati na temelju kvalitetnih informacija koje dolaze iz različitih izvora.

Današnja edukacija je organizirana u suradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, a u okviru projekta „Jačanje komunikacijskih kapaciteta Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH“.

Kopirati
Drag cursor here to close