Čekaju se liste

Formiranje vlasti: Zaboravne županije

Vijesti / Flash | 15. 12. 2014. u 12:17 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članovi Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine su na današnjoj sjednici podsjetili zastupnike u skupštinama Sarajevske i Unsko-sanske županije na zakonski rok za dostavu lista za ovjeru izaslanika za Dom naroda Federalnog parlamenta.

Kandidatske liste do danas je dostavilo osam županijskih skupština te je predsjednik Povjerenstva Stjepan Mikić predložio da se za ostale dvije županije pošalje urgencija u kojoj će ih se podsjetiti da je zakonski rok za taj posao prošao.

''U pismu je potrebno precizirati novi rok, a najpristojnije je postaviti rok od sedam dana da dostave liste'', kazao je Mikić.

Naime, zakonski rok za dostavu tih lista je 20 dana od dana objave konačnih i potvrđenih izbornih rezultata koje je državno izborno povjerenstvo objavilo 10. studenog što znači da je rok za sazivanje Doma naroda FBiH istekao 1. prosinca.

Članica povjerenstva, Irena Hadžiabdić, je naglasila da su jedini mehanizmi kojima sada raspolaže Povjerenstvo upravo slanje urgencije u kojoj će ih se podsjetiti da je takvo ponašanje neustavno te da se time blokira ne samo formiranje vlasti u Federaciji BiH nego i formiranje Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Član CIK-a Branko Petrić na sjednici je podsjetio na situaciju iz 2010. godine nakon općih izbora kada je na vrijeme posao završilo samo šest županija koji su formirali Dom naroda FBiH i izabran je predsjednik i dopredsjednici Federacije BiH te je predložio da se Dom naroda FBiH formira bez ove dvije županije.
Inače, Povjerenstvo je donijelo Odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Republike Srpske i mandate dodijelila Ognjenu Tadiću, Sredoju Noviću, Darku Babalju, Nebojši Radmanoviću i Dragutinu Rodiću.

Povjerenstvo je donijelo i odluku o utvrđivanju rezultata posrednih izbora za izaslanike u Vijeće naroda Republike Srpske. Na osnovu provedenih izbora u Narodnoj skupštini RS-a dodijeljeno je 28 mandata i to po osam izaslanika iz srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda i četiri mandata za izaslanika iz reda ostalih.

Središnje izborno povjerenstvo je podsjetilo političke stranke i neovisne kandidate koji su sudjelovali na općim izborima 2014. godine da su dužni u roku od trideset dana od dana objavljivanja izbornih rezultata u Službenom glasniku BiH, podnijeti financijski izvještaj od dana podnošenja prijave za ovjeru za izbore do dana ovjere rezultata izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close