Lagano, lagano

Formirano tijelo koje će brinuti o europskom putu BiH

Vijesti / Flash | 17. 11. 2016. u 14:12 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas održana konstitutivna sjednica Kolegija za europske integracije, najvišeg političkog tijela u Mehanizmu koordinacije koje osigurava usuglašenost stavova i otklanja eventualne zastoje na putu BiH prema Europskoj uniji.

Predsjedavajući Kolegija za europske integracije i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić rekao je kako je Kolegij zadužen za koordinaciju ključnih aktivnosti, odnosno rješavanja problema koji eventualno mogu nastati u donošenju važnih odluka i realizacije procedura koje čekaju BiH na putu europskih integracija.

Na prvom sastanku Kolegija, kako je rekao, bilo je riječi o tri najbitnija materijala: poslovniku o radu Kolegija, o radu ministarskih konferencija i uputstvu o radu ministarskih konferencija.

"Materijali se nalaze u završnoj fazi usuglašavanja, danas smo prihvatili par tehničko-stručnih sugestija koje će biti ugrađene u ova tri materijala koji će po principu rada biti usvojeni u sljedećih sedam dana. Time ćemo otvoriti prostor i uspostaviti principe da se odmah etablira 11 ministarskih konferencija koje će biti značajna stručna podrška za rad svih tijela unutar mehanizma koordinacije", rekao je Zvizdić.

Prema njegovim riječima, ministarske konferencije bit će utemeljene na bazi ustavne nadležnosti svih razina vlasti u BiH i bit će ih 11.

"One su u potpunosti usklađene i kompatibilne sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), radnim grupama, tako da tu ne očekujemo bilo kakav organizacijski problem. Očekujemo da ministarske konferencije budu najdalje u sljedećih 30 dana etablirane i da počnu s radom, davanjem stručnih smjernica za rad drugih tijela. Županije će predstavljati ministri, na ministarskim konferencijama će sjediti resorno nadležni ministri sa svih razina vlasti u BiH", rekao je Zvizdić.

Podsjetio je kako se u Sarajevu susreo s izaslanstvom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u vezi s obvezama BiH koje predviđa novi aranžman s MMF-om, prenijela je Anadolija.

"Imali smo sastanak s izaslanstvom MMF-a, sastanke su imale i entitetske vlade, mi ćemo u utorak imati sjednicu fiskalnog vijeća na kojoj ćemo donijeti zaključke, sumirati rezultate posjete i vrlo jasno moći kazati je li BiH ispunila sve prethodne mjere. Optimist sam u tom smislu da će odluke MMF-a biti pozitivne za BiH", rekao je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close