Misija OEBS-a u BiH

Forum protiv diskriminacije Trebinje obilježava 10 godina postojanja

Od samih početaka, cilj Foruma je bilo jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva da identificiraju, izvještavaju o diskriminatornim praksama i odgovore na izazove u oblasti diskriminacije.
Vijesti / Flash | 28. 03. 2023. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OEBS-a u Bosni i Hercegovini podržala je današnji sastanak Foruma protiv diskriminacije Trebinje (Forum) kojim se obilježava 10 godina njegovog postojanja.

Od samih početaka, cilj Foruma je bilo jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva da identificiraju, izvještavaju o diskriminatornim praksama i odgovore na izazove u oblasti diskriminacije, kao i da se putem Foruma usmjeri pažnja na adekvatne pravne lijekove. Forum je, od samog osnivanja, također naporno radio sa donosiocima odluka na svim nivoima, kako bi potrebe ranjivih i grupa koje se suočavaju sa diskriminacijom bile obuhvaćene prilikom izrade zakona.

Platforma za razgovor o ljudskim pravima

"Misija OEBS-a u BiH pruža podršku Forumu protiv diskriminacije Trebinje posljednjih 10 godina. Forum predstavlja jedinstvenu platformu za razgovor o ljudskim pravima i borbi protiv diskriminacije u Trebinju i istočnoj Hercegovini. Članovi Foruma su organizacije civilnog društva, javne institucije iz Trebinja, kao i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH, koji su tijekom svih ovih godina, uz podršku Misije, razgovarali o ključnim pitanjima iz oblasti ljudskih prava, te osmišljavali i implementirali strategije lobiranja za njih. Misija će svesrdno nastaviti podržavati Forum u daljem radu", naglasila je Ester Garsija Fransioli (Esther Garcia Fransioli), v.d. šefa Odjela za ljudska prava Misije OEBS-a u BiH.

Predstavnica Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, iz regionalnog centra Mostar, Naida Spužević, redovna je članice Foruma protiv diskriminacije Trebinje od njegovog osnivanja.

Institucija ombudsmana značajno doprinijela radu Foruma

"Proteklih godina, Institucija ombudsmana je značajno doprinijela radu Foruma kroz komunikaciju i savjetovanje sa članovima Foruma. Forum također služi kao platforma za razmjenu između Institucije ombudsmana, regionalni ured Mostar, i lokalnih organizacija civilnog društva i nevladinog sektora, ne samo kroz razmjenu praksi i iskustava već i kroz apostrofiranje konkretnih predmeta diskriminacije i narušavanja ljudskih prava. Institucija ombudsmana će nastaviti podržavati dalju promociju ljudskih prava kroz rad Foruma kao i kroz kontakte sa pojedinačnim nevladinim i organizacijama civilnog društva u istočnoj Hercegovini", istaknula je.

"Udruženje "Međunarodni centar za promociju ljudskih prava" je redovan član Foruma protiv diskriminacije i ovom prilikom želim istaći da je ovaj Forum poslužio kao dobra prilika za umrežavanje nevladinih organizacija i diskusiju o važnim pitanjima promocije i zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, u cilju izgradnje i razvoja boljeg i pravednijeg društva za sve", naglasila je Aleksandra Vuković, predsjednica Udruženja.

Neke od važnijih tema

"Neke od značajnijih tema Foruma na kojima smo i mi radili su teme vezane za radno i socijalno zakonodavstvo, antidiskriminacijsko zakonodavstvo, sa posebnim osvrtom na mobing i uznemiravanje na radu, zapošljavanje, ostvarivanje prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prava nacionalnih manjina i srodne teme. 'Međunarodni centar za promociju ljudskih prava' će i u daljem radu Foruma i svom djelovanju nastaviti da apostrofira pitanja značaja i uloge principa jednakosti, tolerancije nediskriminacije, kao condicio sine qua non svakog demokratskog državnopravnog poretka", dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close