Rasprava u Parlamentu

Galama na raspravi o Sutorini

Vijesti / Flash | 24. 02. 2015. u 14:02 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nazočnosti velikog broja sudionika, danas je u Velikoj dvorani Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) održana Javna rasprava o pitanju statusa Sutorine koju je sukladno zaključku Zastupničkog doma PSBiH, a povodom Prijedloga rezolucije o Sutorini, koji je predložio zastupnik dr. Denis Bećirović organiziralo Ustavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma PSBiH.

Prema Prijedlogu rezolucije, neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim ocjenjuje se Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom studenog 2014. godine, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih tijela BiH trajno ostati u Crnoj Gori.

Također, u Prijedlogu rezolucije poziva se Zastupnički dom PSBiH da odbije sadašnji Prijedlog ugovora o državnoj granici, te da ga vrati na ponovno razmatranje Vijeću ministara BiH.

Na javnoj raspravi sudjelovali su članovi PSBiH, predstavnici Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH, Ministarstva vanjskih poslova BiH, Ministarstva civilnih poslova BiH – Državnog povjerenstva za granice, Ministarstva pravde BiH i Ustavnog suda BiH. Na skupu su sudjelovali i pravni stručnjaci sa sveučilišta u BiH, predstavnici građana, kao i svi drugi koji su bili zainteresirani da mogu dati svoj doprinos u raspravi o pitanju statusa Sutorine.

Transkript sa javne rasprave, kao i prijedlozi i sugestije koje se u roku dostave Ustavnopravnom povjerenstvu Zastupničkog doma PSBiH, bit će proslijeđeni Zastupničkom domu PSBiH na razmatranje.

Naime, javna rasprava, koja je trajala skoro tri sata, zamalo je na samom kraju završila incidentom.

Posljednji za riječ se na kraju rasprave javio profesor Zlatan Hadžidedić, ustvrdivši ''kako ne smijemo zaboraviti Ustav iz 1974. godine, koji je stavio van snage prethodne dokumente te da ta granica ne uključuje Sutorinu i Kruševicu''.

''Ne trebamo se igrati s nekim stvarima i Berlinskim kongresom. Ako tražimo arbitražu onda dovodimo u pitanje i Daytonski sporazum. Badinterova komisija je donijela svoje mišljenje na osnovu Ustava iz 1974. i mi ne možemo kao sa švedskog stola uzimati ono što nam se sviđa, a odbacivati ono što nam se ne sviđa. Moram reći onima koji ovdje populistički nastupaju da se igramo s vrlo opasnim stvarima'', naglasio je Hadžidedić.

Uslijedila je žestoka reakcija diskutanata koji se zalažu za usvajanje rezolucije o Sutorini, koju je u parlamentarnu proceduru uputio Denis Bećirović, zastupnika SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH.

''Sram vas bilo! Kako možete reći da je neko nastupio populistički. Vidi se da vam je Zlatko Lagumdžija napisao govor. Sigurno ćete desetku dobiti od njega'', čuli su se povici iz publike.

Javna rasprava održana je u organizaciji Ustavnopravnog povjerenstva Zastupničkog doma PS BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Komisije za državnu granicu BiH Željko Obradović istakao je tokom javne rasprave u zgradi parlamenta BiH u Sarajevu da je ova komisija jednoglasna u zaključku da Sutorina pripada Crnoj Gori.

"Aktivnosti utvrđivanja granice krenule su još 2001. godine, dok je Crna Gora bila u sastavu SRJ, i trajale su sve do kraja 2014. godine", podsjetio je Obradović.

Prema njegovim riječima, osnovni dokumenti za odlučivanje Komisije bili su Daytonski mirovni sporazum i mišljenje Badinterove komisije, prema kojima je Sutorina sastavni dio Crne Gore.

"Sve repulike bivše Jugoslavije prihvatile su mišljenje Badinterove komisije", istakao je Obradović, navodeći da komisije BiH i Crne Gore za utvrđivanje granice nikada Sutorinu nisu identificirale kao problem.

Više govornika ukazalo je i na ekonomski aspekt vraćanja Sutorine u sastav BiH, čime bi BiH došla do drugog izlaza na Jadransko more. 

Kopirati
Drag cursor here to close