MO BiH

Galić na sastanku sa Wallander: Suradnja BiH sa SAD je prioritet

Zamjenik ministra obrane Galić se zahvalio pomoćnici državnog tajnika za obranu, za međunarodne i sigurnosne poslove SAD Celeste A. Wallander na kontinuiranoj potpori.
Vijesti / Flash | 16. 11. 2023. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane Bosne i Hercegovine za politiku i planove Slaven Galić sudjeluje danas, 16.11.2023. na sastanku ministara obrane Američko-jadranske povelje (A-5) u Skoplju, Republika Sjeverna Makedonija.

Na marginama ministarskog sastanka planirani su sastanci bilateralne vojne suradnje BiH sa Sjedinjenim Američkim Državama, sa Sjevernom Makedonijom i Republikom Srbijom.

Na već održanom sastanku bilateralne vojne suradnje BiH sa SAD zamjenik ministra obrane Galić se zahvalio pomoćnici državnog tajnika za obranu, za međunarodne i sigurnosne poslove SAD gospođi Celeste A. Wallander na kontinuiranoj potpori Sjedinjenih Američkih Država.

Iskazao je značaj uspješne suradnje i potpore koju pružaju za građane BiH te posebno istaknuo važnost i prisutnost Sjedinjenih Američkih Država u BiH zbog stabilnosti i sigurnosti BiH.

Također, zahvalio se za sve što SAD čine za MO i OS BiH te je izdvojio neke od značajnih projekata, kao i one koje su planirani za realizaciju između dvije partnerske zemlje.

Ponovno je istaknuta i važnost pomoći civilnim strukturama zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara što sve više dobiva na značaju na svim nivoima društva, stoga će se suradnjom ove dvije zemlje raditi na razvoju što kvalitetnijeg preventivnog djelovanja, ali i odgovora na prirodne i druge nesreće.

Razgovarali su o načinu intenziviranja suradnje između ministarstava obrane, koja je već dostigla zavidan nivo i još snažnije potpore, a posebno u potpori koju SAD pruža OS BiH u izgradnji kapaciteta i sudjelovanju u međunarodnim operacijama potpore miru, međunarodnim vježbama te inicijativama za obrambenu suradnju.

Pomoćnica Celeste je naglasila da će SAD snažno nastaviti podržavati BiH te da će se suradnja umnogome povećati.

Galić je na temelju ovako uspješne suradnje dviju partnerskih zemalja ukazao kako su OS BiH u potpunosti opravdale uspjeh reforme obrane u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close