Zanemarivanje problema

Galijašević: Sigurnosne agencije na razini BiH trebaju se ugledati na MUP RS-a

Vijesti / Flash | 26. 07. 2015. u 09:31 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnja za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević upozorio je na opasnost od zanemarivanja problema koji predstavljaju radikalni islamisti i realne terorističke prijetnje, što se može vidjeti u sigurnosnim tijelima na razini BiH, uključujući i Ministarstvo sigurnosti BiH.

Komentirajući navode ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića da u BiH nema 4.000 pripadnika "Islamske države", već 300 pripadnika te skupine sa državljanstvom BiH i da su svi trenutno na ratištima u Siriji i Iraku, Galijašević je istaknuo da "nekompetentni ministar sigurnosti barata gomilom starih informacija, što je na liniji sarajevske propagande".

"Ovakve informacije, koje su u sukobu sa svim relevantnim izvorima, objavljuju se u medijima samo sa jednim ciljem - da se BiH nikada ne suoči sa težinom problema koje sama izaziva sebi i drugima", rekao je Galijašević Srni.

On je pojasnio da je Mektićevo pozivanje na broj od 300 radikalnih islamista proizašlo iz popisa koji je napravila Obavještajno-sigurnosna agencija BiH prije šest godina, a u travnju 2010. godine o svojim doznanjima upoznala nadležne institucije u BiH.

"Ako ministar sigurnosti Mektić provjeri, otkrit će i sam da stotine osoba koja uopće nisu na ovom nerelevantnom popisu danas ratuje u Siriji i Iraku. Većina od gotovo 40 poginulih na ovim ratištima se, također, ne nalazi na ovom popisu", istaknuo je Galijašević u razgovoru za Srnu.

On je ocijenio da bi Mektić morao konačno početi koristiti i priopćiti javnosti relevantne podatke.

"Također, morao bi konačno prestati praviti diverzije u ozbiljnim sigurnosnim prilikama i na taj način štiti teroriste", poručio je Galijašević, apelirajući na sve sigurnosne agencije na razini BiH da se ugledaju na MUP Republike Srpske i konačno ozbiljno posvete ovom problemu.

Kopirati
Drag cursor here to close