Dimitrovgrad

Gašić: Nećemo dizati ograde i slati vojsku zbog migranata

Vijesti / Flash | 08. 11. 2015. u 18:25 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas u Dimitrovgradu da Srbija neće dizati ograde na granici prema susjedima i slati vojsku zbog migranata, javio je Tanjug.

"Mislim da je premijer bio jasan - Srbija ima dovoljno snage, sredstava i moći, i da će MUP, koji je zadužen za kontrolu granica, sve svoje zadatke uspješno moći ostvariti", rekao je Gašić prilikom obilaska privremenog centra za registraciju migranata i izbjeglica u Dimitrovgradu.

Gašić je, odgovarajući na pitanja novinara o slanju vojske, rekao da to nije realno i da se ne treba ograđivati ??od naših susjeda, već da naš odnos prema migrantima treba biti najhumaniji, što je Srbija, koja je imala gorka iskustva 1990-ih godina, pokazala u proteklih šest mjeseci".

Ministar obrane je, na pitanje da li je u planu otvaranje stalnog prihvatnog centra na području Pirotskog okruga, rekao da se to neće dogoditi, kao i da "svi mi želimo mir i da se migrantska kriza završi".

Prilikom obilaska Centra Gašić je rekao da će u tom centru biti riješeno pitanje opskrbe strujom u jednom dijelu centra.

"Važno je da ovdje uvijek ima hrane, a uoči zime, nedostaje topla odjeća. Radi se na boljim uvjetima smještaja s dolaskom hladnih dana, jer je Dimitrovgrad mjesto sa dosta snijega tijekom zimskog razdoblja", rekao je Gašić.

Na ulaz u privremeni prihvatni centar bit će postavljena KD vrata, slična kao u Prihvatnom centru u Miratovcu, kako bi se osigurala apsolutna sigurnost svih građana Srbije na daljnjem putu migranata kroz zemlju, objasnio je Gašić.

On je dodao da se broj migranata koji dnevno pristižu u Dimitrovgrad ustalio u prosjeku na 200, i da se ne očekuje značajniji priljev i dolazak migranata u taj grad iz pravca Bugarske.

Gašić je napomenuo da se prati situaciju i u okruženju, kao i u čitavoj Europi, kako bi Srbija bila što spremnija za teške zimske dane koji predstoje.

On je dodao da je obveza Srbije da na human način prihvati migrante i da im u roku od 72 sata omogući da nastave put ili odu u neki prihvatni centar, kao i to da su mahom njhove destinacije izvan Srbije.

Gašić je zahvalio svima koji su angažirani u prihvatnom centru u Dimitrovgradu, u kojem svatko od migranata bude podvrgnut registraciji i detaljnom zdravstvenom pregledu.

Kopirati
Drag cursor here to close