Zvizdić

Gdje je BiH (zapela) na europskom putu?

Vijesti / Flash | 09. 05. 2016. u 09:35 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić upozorio je kako će biti ugrožen europski put BiH ako brzo ne budu objavljeni rezultata popisa stanovništva.

Zvizdić je za Večernji list rekao kako smatra da je spremnost na razgovor i dogovor zasnovan na korektnim odnosima najbolja i najkvalitetnija formula za suradnju svih političkih subjekata u BiH, što vodi k napretku.

''Bilo kakvo rješavanje problema koje zanemaruje stav jedne, druge, treće strane, neće dovesti do pozitivnog iskoraka BiH", rekao je i dodao kako je BiH za EU kandidirala 14 projekata s područja cijele zemlje u vrijednosti 1,2 milijarde eura.

"Istovremeno, pripremamo projekte iz oblasti energetskog sektora koji je jedan od najatraktivnijih i predstavlja značajnu podlogu za ozbiljan ekonomski razvoj", naglasio je Zvizdić.

Rekao je kako svi sudionici procesa u regiji moraju ispravno razumjeti i prihvatiti događaje iz prošlosti, što daje kvalitetnu osnovu za budućnost.

"Vidim prostor za pomirenje i suradnju kako bismo otvorili ambijent dugoročnog mira, stabilnosti i napretka", istaknuo je Zvizdić i dodao kako živimo u regiji koja ima suglasje glede vrlo značajnih stvari, poput članstva u Europskoj uniji.

''Nema nikakvog razloga da nam susjedi koji su u EU, a prije svega mislim na Hrvatsku, ne pomognu na tome putu jer imaju znanja i vještine koje nam značajno mogu olakšati pristupanje EU-a. U sklopu toga procesa vidim prostor za pomirenje i suradnju kako bismo otvorili ambijent dugoročnog mira, stabilnosti i napretka. Uostalom, mi ovdje živimo stoljećima i prošli smo različite faze u odrastanju naciona. Svaki narod koji živi na ovim prostorima je već postao politički narod, što je jedna od najvećih razina njegova sazrijevanja. Prošli smo i tragične posljedice toga odrastanja, a sada je vrijeme osloboditi pozitivnu energiju koju imaju građani i narodi na ovim prostorima'', rekao je.

Dodao je kako u Vijeću ministara nema turbulencija te da uvijek postoji spremnost za razgovor i dijalog je ključni instrument za dolazak do rješenja.

''Ne znači da u početku svi imamo ista polazišta, ali kroz razgovore, napose između mene i zamjenika, mi dolazimo do najboljih, odnosno najargumentiranijih rješenja i postigli smo to da u dosadašnjem mandatu imamo, u odnosu na ranija razdoblja, održan najveći broj sjednica, usvojili smo najveći broj materijala, donijeli vrlo značajne odluke i usvojili strateške dokumente o kojima se ranije nije moglo ni početi razmišljati i sve smo to uradili jednoglasno'', rekao je Večernjaku Zvizdić.

Između ostalog, rekao je kako je BiH u završnim pregovorima s predstavnicima Europske komisije.

''Informacije govore da je kreiran mogući draft toga dogovora koji je vrlo korektan, pozitivan i poticajan za BiH te očekujem da je riječ o tjednima, a ne više o mjesecima kada bi Vijeće ministara moglo dati odgovor na taj sporazum i uputiti ga dalje u Predsjedništvo BiH. Apeliram da se tema prilagodbe SSP-a u javnostima, političkim i stručnim krugovima konačno počne analizirati iz kuta realnih činjenica, posebice kada je riječ o poljoprivredi...'', rekao je i istaknuo kako je veliki optimist.

''Mislim da ćemo u drugoj polovici sljedeće godine dobiti taj status. To će otvoriti posve novo poglavlje u odnosima između BiH i EU te pokrenuti proces koji više nikada ne može biti reverzibilan'', rekao je, između ostalog, Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close