Psihijatrija

Gdje smjestiti neuračunljive osuđene osobe?!

Vijesti / Flash | 11. 03. 2016. u 11:14 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Suad Balić, ministar pravosuđa, uprave i lokalne samouprave HNŽ i Marin Zadrić, predsjednik Općinskog suda Mostar održali su jučer sastanak o problematici u svezi s bolničkim smještajem osoba koje, u stanju neuračunljivosti, počine kazneno djelo.

Istaknuto je kako je prije devet godina na državnoj razini potpisan Sporazum o smještaju i naknadi troškova za izvršenjem mjera sigurnosti izrečenih u kaznenom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera psihijatrijskog liječenja, ali se još uvijek u cijelosti ne primjenjuje.

Također, ukazano je na činjenicu da se s problemom odgovarajućeg smještaja narečenih osoba odnosno pružanjem medicinske skrbi u sigurnom okruženju susreće pravosuđe u svim županijama.

Zajednički zaključak je kako se žurno moraju osigurati sredstva za smještaj osuđenih osoba koje su djelo počinile u stanju neuračunljivosti u adekvatne medicinske ustanove, nakon čega će Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave zaključiti ugovor o smještaju tih osoba s JZU Psihijatrijskom bolnicom Sokolac.

Također, aktivnosti na stvaranju uvjeta za siguran bolnički smještaj navedenih osoba u Hercegovačko - neretvanskoj županiji bit će intenzivno nastavljeni, navode iz Vlade HNŽ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close