Zanima li političare?

Glasovanje na 'bankomatu' spriječilo bi krađe izbornih glasova

Vijesti / Flash | 17. 05. 2017. u 07:25 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovih dana se navršava šest godina otkako je kompanija Smart System Solution iz Istočnog Sarajeva napravila sustav elektronskog glasovanja, koji dugo već predlaže kao novu tehnologiju za izborni proces BiH. Željko Ninkov, projekt-menadžer kompanije, kaže kako im je izazov bila prije svega činjenica da se na izborima 2010. godine pojavio ogroman broj nevažećih listića, piše Oslobođenje.

Veliki ekran

''Od tada do danas u hodu smo dorađivali naš uređaj za elektronsku identifikaciju birača tijekom glasovanja i tvrdimo: usvoji li se naša tehnologija, konačni rezultati izbora u cijeloj BiH, za sve nivoe, bili bi poznati u roku od dva sata'', ističe Ninkov.

Govoreći stručnim jezikom, modularna arhitektura i dinamičke aplikacije Smart System Solution omogućavaju da se sistem brzo i lako prilagodi specifičnim potrebama izbornih vlasti. Sigurni smo da ta konstatacija mnogima ništa ne znači, pa molimo Ninkova da konkretno objasni kako to oni zamišljaju elektronsko glasovanje.

''U najkraćem: birač dolazi na biralište s identifikacijskim dokumentom, koji mašina prepoznaje ili ne, kao što prepoznaje je li on već glasovao ili nije. Na velikom ekranu, umjesto sadašnjih ogromnih gomila papira, pojavljuju se opcije, važne za glasovanje (logo stranke, slika i ime kandidata) i običnim pritiskom na njih sve je u trenu gotovo'', tvrdi Ninkov, dodajući da ovakvo glasovanje ne bi zbunilo informatički nepismene osobe.

''Sve bi bilo jednostavnije. Običnim pritiskom na dugme pojavio bi im se listić s njihovim glasovanjem, koji bi ubacivali u kutiju. Listići bi služili samo za provjeru'', kaže Željko Ninkov, negirajući mogućnost manipulacije ili greške.

Mnogi su oduševljeni bankomatom, kako popularno zovu njihov uređaj.

''I od gospodina Inzka (Valentin, visoki predstavnik u BiH, op.a.) smo dobili velike pohvale'', naglašava Ninkov, a kako je BiH u svjetskom vrhu kada je u pitanju dužina čekanja na izborne rezultate, i tome bi došao kraj.

Prvo javno testiranje njihovog sustava (pilot-projekat) održano je 19. Studenog 2011. u Goraždu, prilikom izbora direktora OŠ “Fahrudin Fahro Baščelija”, a drugi put naredne godine, isto u BPK-u.

Puno je prijavljenih

''Sve je okončano vrlo brzo i, što je najvažnije, niko nije imao razlog da sumnja u rezultate'', tvrdi Ninkov.


Probno glasovanje

Inače, na javni poziv Interresorne radne grupe za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces javili su se i: SDPBiH, Koalicija Pod lupom, Clever Collaboration Group Europe AB, Švedska, Smartmatic, S$T Crna Gora, BiATN Ltd. Ujedinjeno Kraljevstvo, Agencija INSERT, Knowledge Agency Europe AB, Universal Design, Omination voting iz Denvera i Toronbta, Microsoft BiH, Anis Borčak i Asmir Avdičević, Radomir Trivić, Darko Paspalj.

Pitanje je samo želi li bh. vlast da se približimo Estoniji, gdje se glasovanje obavlja elektronski. Eto, SIP je 8. ožujka 2106. godine dostavio VMBiH informaciju o mogućim testiranjima naprednih tehnologija u izbornom procesu, a Vijeće ministara je to razmatralo devet mjeseci kasnije.

Kopirati
Drag cursor here to close