zadovoljavajuća izlaznost

Glasovanje u Mostaru protječe mirno i bez većih gužvi

Vijesti / Flash | 07. 11. 2015. u 15:47 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svih dvadeset biračkih mjesta, u Osnovnoj školi Petra Bakule u Mostaru, za novi saziv Sabora Republike Hrvatske glasovanje se odvija mirno i bez većih gužvi.

Zbog izborne šutnje, predstavnicima hrvatskog konzulata u Mostaru nije dozvoljeno da daju izjave u vezi odziva, no pojedini mediji donose neslužbene rezultate.

Prema neslužbenim podacima na parlamentarne izbore za 8. saziv hrvatskog sabora do 16 sati na birališta u Bosni i Hercegovini izišlo je 5348 birača, odnosno 22,41% ukupnog biračkog tijela. Broj registriranih birača porastao je na 23 865.

Za glasovanje u BiH registrirano je oko 22 tisuće birača, a najveći ih je broj koji imaju prebivalište na području koje pokriva generalni konzulat u Mostaru. Tu se za glasovanje prijavilo oko 15 tisuća birača, javlja Fena.

Podsjetimo, birališta u BiH na izborima za osmi saziv Hrvatskog sabora otvorena su u subotu ujutro, a glasovanje traje 7. i 8. studenoga od 7 do 19 sati. Hrvatski državljani koji žive u BiH ili privremeno borave u BiH, mogu na izborima glasovati na trideset i tri biračka mjesta u Sarajevu, Mostaru, Tuzli i Banja Luci.

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj, a koji se nisu aktivno registrirali za glasovanje, mogu na dane izbora pravo na glasovanje dokazati potvrdom za glasovanje koju će im izdati diplomatsko-konzularno predstavništvo u Bosni i Hercegovini.

Prema neslužbenim podacima, 264 tisuće je hrvatskih državljana s biračkim pravom.

Ovogodišnja organizacija zahtijevala je povećan broj biračkih mjesta kako se ne bi ponovile gužve koje su proteklih godina nastajale u Mostaru.

Inače, u Mostaru do sada nije zabilježen nijedan incident, a kako navode iz biračkih odbora, najveću gužvu ipak očekuju sutra, 8. studenog, kada će se otvoriti i birališta u Republici Hrvatskoj. U Sarajevu, Banja Luci i Tuzli glasovanje također protječe mirno.

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH i nositelj liste Domoljubne koalicije i HDZ za XI. izbornu jedinicu Božo Ljubić nakon glasovanja je kazao kako očekuje da nova vlast omogući i jače uključivanje hrvatske dijaspore u politički i ekonomski život Hrvatske, da ekonomski osnaži Hrvatsku i da pomogne razvoj hrvatskih područja u BiH.

Ljubić također očekuje da Hrvatska nastavi podupirati BiH na putu EU.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović uputio kritiku hrvatskim vlastima jer je u BiH otvoren premal broj birališta.

Ali je i on kao Ljubić uvjeren da će Hrvatska pomoći Bosni i Hercegovini na europsko-atlantskom putu.

Kopirati
Drag cursor here to close