Ubijeno 48 ljudi

Godišnjica stradanja Srba u Bradini

Prema navodima udruženja žrtava, ubijeno je 48 civila srpske nacionalnosti
Vijesti / Flash | 25. 05. 2024. u 10:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Bradini kod Konjica danas će biti obilježene 32 godine od stradanja srpskog stanovništva u ovom selu u proteklom ratu.

Tim povodom će u 10.00 sati biti služena liturgija u Crkvi Vaznesenja Gospodnjeg, a potom pomen svim stradalim, te položeno cvijeće na spomen-obilježje, najavljeno je iz Crkvene općine Konjic.

Na današnji dan 1992. godine pripadnici Armije Republike BiH, Teritorijane obrane i MUP-a u Bradini kod Konjica počeli su akciju koja je rezultirala uklanjanjem i prisilnim preseljenjem gotovo cjelokupne populacije stanovništva srpske nacionalnosti s tog područja.

Prema navodima udruženja žrtava, ubijeno je 48 civila srpske nacionalnosti, veliki broj protjeran i odveden u logore, a Crkva Vaznesenja Gospodnjeg zapaljena i srušena. 

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova obitelji Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci. 

Pred Haškim sudom za zločine nad srpskim stanovništvom na području Konjica osuđeni su Esad Landžo, Zdravko Mucić i Hazim Delić. Suđenje protiv 13 pripadnika i oficira Armije Republike BiH, Teritorijalne odbrane i MUP-a za ove zločine još traje.

Kopirati
Drag cursor here to close