Saša Magazinović u VE

Govor mržnje je u kritičnim količinama prisutan u BiH

Vijesti / Flash | 09. 04. 2016. u 17:28 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) i zastupnik u Parlamentu BiH Saša Magazinović, jedan je od panelista na prvom modulu ovogodišnje Političke škole Vijeća Europe koja okuplja mlade ljude iz političkih stranaka, medija i nevladinog sektora.

Magazinović je govorio o temi "Kultura dijaloga u politici" te s polaznicima škole podijelio svoje iskustvo, govoreći o kulturi dijaloga i demokratskim procesima unutar političkih stranaka, naglasivši da je govor mržnje u kritičnim količinama prisutan u BiH.

Također je rekao da se sa sigurnošću može tvrditi da političari, podižući tenzije, stvaraju ambijent gdje se govor mržnje pojavljuje u najekstremnijem obliku.

U pogledu društvene odgovornosti i utjecaja političara na kreiranje javnog mnijenja, Magazinović je istaknuo da političari često toga nisu ili ne žele biti svjesni, kada u javnosti koriste teške riječi i zapaljivu retoriku.

Magazinović je govorio i o sankcioniranju govora mržnje na internetu i borbe protiv cyber kriminala kroz unaprjeđenje postojeće legislative i ispunjavanju međunarodnih obveza BiH, o čemu je na njegovu inicijativu raspravljao Parlament BiH. Mišljenja je da je Parlament prepoznao značaj ove teme i odgovorno reagirao prihvaćajući da se ozbiljno bavi ovim velikim društvenim problemom.

Govoreći o promociji kulture dijaloga i promociji vrijednosti civilizirane komunikacije u javnosti, kao i borbe protiv govora mržnje, osim političara koji imaju važnu ulogu, ulogu medija je ocijenio krucijalnom, te je pozvao medije da pomognu u borbi protiv govora mržnje, priopćeno je iz SDPBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close