Niz aktivnosti

Grad Konjic odao počast žrtvama genocida u Srebrenice

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici Grad Konjic je u četvrtak u 12 sati putem sirene za uzbunjivanje emitirao jednominutni zvučni signal.
Vijesti / Flash | 12. 07. 2024. u 09:39 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Grad Konjic odao počast žrtvama genocida u Srebrenice

Odajući počast žrtvama genocida Srebrenice, Grad Konjic i njegovi stanovnici su različitim aktivnostima obilježili 11. srpanj, odnosno 29. godišnjicu genocida počinjenog u Srebrenici.

Prisustvujući kolektivnoj dženazi za 14 srebreničkih žrtava u memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, u četvrtak je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić iskazao počast i poštovanje prema žrtvama genocida, podsjećajući na važnost svjedočenja istine o onom što se dogodilo u Srebrenici i sjećanja na sve nevine žrtve zločina, koji je počinjen u tom mjestu tijekom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Uz podršku Grada Konjica, u organizaciji Jedinstvene organizacije boraca Branilaca Konjica zainteresirani Konjičani, njih sedam, sudjelovali su u trodnevnom Maršu mira Nezuk-Potočari, dok je jučer, u želji da na taj način iskažu počast žrtvama genocida, iz Konjica organizirano na kolektivnu dženazu u Srebrenicu otišlo više od 100 Konjičana.

U znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici Grad Konjic je u četvrtak u 12 sati putem sirene za uzbunjivanje emitirao jednominutni zvučni signal tijekom kojeg su mališani Dječijeg obdaništa ''Zulejha Begeta'' Konjic zajedno s odgajateljicama sa Stare kamene ćuprije u Konjicu simboličnim bacanjem bijelih ljiljana u Neretvu dali svoj doprinos obilježavanju ove tužne godišnjice.

Narodni univerzitet Konjic je u povodu 29. godišnjice na terasi Zavičajnog muzeja organizirao izložbu fotografija pod nazivom "Kad majčina suza kane" autora Esada Esse Lukača, koju su Konjičani mogli posjetiti u proteklim danima.

Isticanjem broja 8372 žrtva genocida u Srebrenici, jučer su se na simboličan način uz poruku ''Da se nikad ne zaboravi i nikad ne ponovi!'' srebreničkih žrtava prisjetili i nogometaši Fudbalskog kluba Igman Konjic.

Atletski klub PACE sinoć je organizirao šetnju, utrku i vožnju bicikla dugu 8372 metra, podsjećajući na taj način na nedužne žrtve genocida u Srebrenici, priopćeno je iz Grada Konjica.

Kopirati
Drag cursor here to close