javna kampanja

Građani i novinari zajedno u borbi za istinu

Vijesti / Flash | 02. 05. 2015. u 10:42 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće za tisak u BiH, u suradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH (ONAuBiH), povodom 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, organizira Javnu kampanju "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu". Kampanja će biti realizirana 3. svibnja u 29 gradova u Bosni i Hercegovini.

Cilj Javne kampanje "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" jeste animacija građana da koriste svoje građansko pravo i šalju žalbe Vijeću za tisak u BiH na neprofesionalno medijsko izvještavanje, ali i da se informiraju o stanju medijskih (ne)sloboda u BiH, te da konstantno ugrožavanje sloboda izražavanja i informiranja predstavlja povedu osnovnih ljudskih prava na istinito i pravovremeno izvještavanje, priopćeno je iz Vijeća za tisak u BiH.

Volonteri Lokalnih timova ONAuBiH će na info-štandovima u centralnim gradskim zonama upoznati građane sa njihovim pravom da se žale na notačno i neprofesionalno izvještavanje medija, kroz pojašnjenje Žalbene procedure Vijeća za tisak u BiH. Također će provesti anketno ispitivanje o stanju medijskih sloboda u BiH i poštivanju prava građana na točnu i profesionalno plasiranu informaciju, uz podjelu Kodeksa za tisak i online medije Vijeća za tisak u BiH i magazina Karike, koji realiziraju mladi novinari ONAuBiH.

Javna kampanja "Građani i novinari zajedno u borbi za istinu" bit će održana u: Banjoj Luci, Bihaću, Cazinu, Goraždu, Sarajevu, Jablanici, Istočnom Sarajevu, Zavidovićima, Tuzli, Palama, Visokom, Zenici, Rudom, Šamcu, Travniku, Stolcu, Odžaku, Višegradu, Kaknju, Jajcu, Mostaru, Srebreniku, Brčkom, Gradišci, Maglaju, Foči, Olovo, Modriči i Kalinoviku.

U Mostaru, kampanja će biti održana na Španjolskom trgu s početkom u 12:00h.

Kopirati
Drag cursor here to close