OSCE

Graničari će se obučiti da prepoznaju teroriste

Vijesti / Flash | 22. 05. 2017. u 09:11 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novouspostavljeni OSCE-ov multinacionalni i interresorni mobilni tim za obuku na temu identifikacije stranih terorističkih boraca na državnim granicama u skladu s međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava, uz podršku stručnjaka koji dolaze iz redova OSCE-a, INTERPOL-a i UNHCR-a, održat će od 23. do 25. svibnja u Sarajevu svoju prvu terensku obuku za službenike koji rade na graničnim prijelazima u Bosni i Hercegovini.

Obuka će obuhvatiti teme djelotvornog korištenja baza podataka, otkrivanja krivotvorenih putnih isprava, analize i upravljanja rizikom, razumijevanja pokazatelja ponašanja, a biće održana i tzv. štabna vježba, najavljeno je iz OSCE-misije u BiH.

Sudionicima će se obratiti direktor Granične policije BiH Zoran Galić i članovi Tima za sigurnost i upravljanje granicom pri OSCE-ovom Odjeljenju za transnacionalne prijetnje.

''OSCE-ov mobilni tim za obuku uspostavljen je 2016. godine i sastoji se od odabranih stručnjaka za zaštitu granica i borbu protiv terorizma iz država članica OSCE-a i država partnera za saradnju s OSCE-om, uključujući jednog predstavnika iz BiH'', priopćeno je iz OSCE-a.

Kopirati
Drag cursor here to close