Ispravnost dokumenata

Granična policija uputila apel: Provjerite ispravnost dokumenata prije putovanja

Vijesti / Flash | 04. 07. 2016. u 09:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na povećanu frekvenciju putnika i prijevoznih sredstava tijekom turističke sezone na graničnim prijelazima Bosne i Hercegovine, a u cilju smanjenja vremena zadržavanja i omogućavanja nesmetanog prelaska državne granice, Granična policija BiH apelira da prije namjeravanog putovanja u inozemstvo građani provjere validnost putnih isprava.

Preporučujemo da provjere rok važenja putnih isprava i da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene.

U vezi s navedenim ističemo da je Granična policija BiH u razdoblju od 1.1.2015. do 22.6.2016. privremeno oduzela 361 bh. dokument za koji je prilikom graničnih provjera utvrđeno da nisu validni za prelazak državne granice.

Radi se o dokumentima koji su u raspoloživim bazama podataka IDDEEA, INTERPOL-a i policijskih agencija u BiH oglašeni kao nevažeći/poništeni, izgubljeni/ukradeni ili dokumenti za kojima su raspisane potrage.

Kada je riječ o vrsti dokumenata, oduzeto je 180 putovnica i 179 osobnih iskaznica. U istom periodu otkriveno je 986 dokumenata koje potražuje Interpol.

Najveći broj oduzetih osobnih dokumenata je državljana Hrvatske (556), Njemačke (146), Slovenije (51), Austrije (34), Španjolske (34), Poljske (30), Švicarske (23), Crne Gore (12), Srbije (11), Italije (11) i Nizozemske (10). Ostali oduzeti dokumenti su državljana Andore, Australije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francuske, Indije, Irske, Kipra, Latvije, Rumunje, Portugala, Slovačke, Velike Britanije i SAD-a.

GPBiH bilježi sve bolje rezultate u otkrivanju krivotvorenih dokumenata, što je veoma značajno za suzbijanje ilegalnih migracija i drugih zloupotreba prilikom prelaska državne granice.

U prvih pet mjeseci 2016. godine pripadnici GPBiH u 54 slučaja privremeno su oduzeli 69 dokumenata za koje postoji sumnja da su krivotvoreni.

Oduzeto je 14 putovnica, 12 CEMT dozvola, 13 zelenih kartona, osam osobnih iskaznica, sedam vozačkih i dvije prometne dozvole, tri vize i dr. U 2015. godini u 99 slučajeva privremeno je oduzeto 111 dokumenata. Među njima je 31 putovnica, 27 zelenih kartona, 21 CEMT dozvola, devet prometnih i pet vozačkih dozvola, te pet osobnih iskaznica.

Zbog sumnje da su krivotvorene, privremeno su oduzimane i dozvole za izvanlinijski prijevoz putnika ili tereta, ugovori o najmu vozila, licence za vozila, iskaznice za vozače i fakture za uvoz vozila.

Kopirati
Drag cursor here to close