Aplikacija

Hahn donosi tužne vijesti

Vijesti / Flash | 16. 03. 2016. u 08:24 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajnik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn u ponedjeljak, 21. ožujka, dolazi u posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno je Dnevnom avazu u Predsjedništvu BiH.

Predviđeno je da se Hahn susretne s Predsjedništvom BiH, a glavne teme razgovora bit će reforme koje čekaju BiH na europskom putu.

Uz to, očekuje se da bi Hahn mogao prenijeti bh. dužnosnicima stav Unije o podnesenoj aplikaciji, odnosno prenijeti da, prema svemu sudeći, unutar EU još nema konsenzusa za prihvaćanje zahtjeva.

Posebno će, kako piše Avaz, biti razgovora o nesuglasicama koje je izazvala odluka o mehanizmu koordinacije u našoj zemlji, odnosno tražit će odgovor o tome ima li BiH ili nema jedinstveno tijelo koje će pri ispunjenju uvjeta za članstvo pregovarati s Europskom unijom.

Također, Hahn se želi uvjeriti koliko je BiH ozbiljna u namjerama da probleme pravosuđa u BiH okonča kroz aktivnosti u okviru Strukturalnog dijaloga i da se uhvati ukoštac s rješavanjem preporuka iz prošlogodišnjeg izvještaja o napretku, koje, s obzirom na određene rokove, zahtijevaju hitnije djelovanje vlasti.

Teme razgovora bit će i reforme socijalnog i zdravstvenog sustava, odnosno izmjene fiskalnog i poreznog sustava. Iako su ovo teme iz nadležnosti entiteta, očekuje se da članovi Predsjedništva BiH predstave zajednički i učinkovit plan za ove reforme, za koji je rečeno da ranije postoji između državnog i entitetskih razina.

Do posjete europskog tajnika BiH dolazi nešto više od mjesec dana nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović u Bruxellesu predao aplikaciju naše zemlje za članstvo u EU.

Kopirati
Drag cursor here to close