Napeto u Hrvatskoj

HDZ i SDP očekuju više mandata, u Mostu euforija

Vijesti / Flash | 08. 11. 2015. u 19:20 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reagiranja predstavnika hrvatskih političkih stranaka nakon objave prvih rezultata izlaznih anketa.

Čuljak: Ovo nisu ni približno realni rezultati, HDZ će proći bolje

- U stožeru HDZ-a u Gastro Globusu rezultatima izlaznih anketa ne vjeruju te poručuju kako su uvjereni u pobjedu, a politički tajnik te stanke Tomislav Čuljak ističe kako ankete nisu "ni približne relanim rezultatima".

"Izlaznost naših birača na terenu je bila iznimo dobra i uvjeren sam da će konačni rezultat biti daleko bolji od anketa. Za nas su najbolje ankete one koje će reći birači, a to ćemo vidjeti vrlo brzo kada počnu dolaziti rezultati", rekao je Čuljak Hini.

Prvi na listi u prvoj izbornoj jedinici Željko Reiner poručuje kako je uvjeren da će rezultat za HDZ biti "jako dobar" kao i da su u sedam sati objavljene "tek izlazne ankete". Podsjeća kako je sličan nesrazmjer u odnosu na konačni rezultat za HDZ bio i tijekom prijašnjih izbora.

"Razlika je bila za čak devet mandata koliko su izlazne ankete dale više, odnosno oduzele HDZ-u. Prema tome devet mandata je jako puno na ovaj rezultat, a toliko je bila razlika na prehodnim dvijema izborima", kaže Reiner.

Prema izlaznim anketama HDZ i SDP imaju po 56 mandata.

Izlazne ankete naišle na odobravanje u SDP-ovu stožeru

Izlazne ankete koje su televizije objavile nakon zatvaranja birališta u nedjelju naišle su na pozitivne reakcije SDP-ovih čelnika u izbornom stožeru stranke u zagrebačkoj Tvornici kulture.

"Nisam iznenađen, očekivao sam dobar rezultat, a ovo je dobar rezultat", rekao je potpredsjednik SDP-a Gordan Maras, koji očekuje da će SDP imati oko 60 mandata u Saboru te da će biti u "puno boljoj poziciji od HDZ-a i biti izborni pobjednici".

"Oni koji su u HDZ-u govorili da će imati 20 mandata razlike sada vide da su bili u krivu. Ovo će biti duga večer", rekao je Maras zahvalivši svima koji su izišli na parlamentarne izbore.

Zamoljen da komentira izvrsne rezultate koje MOST-u daju izlazne ankete, Maras je kazao kako je jaka treća opcija konstanta nekoliko prethodnih izbora. "Hrvatski građani žele određene stvari koje su oni najavljivali i to treba osluškivati. Mi smo, naravno, otvoreni za suradnju", poručio je.

Rezultati izbornih anketa nisu iznenadili niti čana Predsjedništva SDP-a Arsena Bauka.

"U osnovi me nisu iznenadili rezultati izlaznih anketa, svi su očekivali tijesnu utakmicu, neki su očekivali da ćemo u 10 izbornih jedinica imati manje od HDZ-a, po ovim anketama to se nije ostvarilo, ali pustimo da vidimo rezultate", kazao je.

Bauk vjeruje u preciznost izlaznih anketa. "Moguća je statistička pogreška, izlazne ankete su na predsjedničkima išle čak malo na našu štetu", kaže Bauk, a na opasku da su im 2007. išle u korist odgovorio je - "od onda su se, očito, malo usavršile".

Ni Bauka uspjeh MOST-a ne iznenađuje. "Svi trendovi su upućivali da se birači okreću toj trećoj opciji, kao što je to bilo i na predsjedničkim izborima, a onoga trena kad pređu 10 posto oni u našem izbornom sustavu imaju jako malo izgubljenih glasova, tako da je ovo pretvoreno u 18 mandata u ovom trenutku više-manje očekivano", tumači Bauk.

U stožeru Mosta euforično dočekana izlazna anketa po kojoj dobivaju 18 zastupnika

Nakon objave izlaznih anketa po kojoj bi lista Most - nezavisnih lista imao 18 zastupnika u Hrvatskom saboru stožerom u kojem se čekaju izborni rezultati prolomio se frenetični pljesak uz skandiranje Most, Most.

"Očekivali smo između 9 i 12 zastupnika, a ovo je fantastično i ako ovo potvrde i izborni rezultati bez Mosta se definitivno u političkom životu u slijedeće četiri godine neće moći ništa", izjavio je Ivan Lovrinović, prvi na listi Mosta u II. izbornoj jedinici.

Mnogi su bili skloni ocjenjivati da je Most lokalni projekt, no evo i ovi rezultati izlazne ankete govore suprotno. Obilazeći Hrvatsku vidjeli smo da ljudi žele promjene i da ih što više želi treću opciju, a to je Most koji je objedinio poštenje i znanje, rekao je Lovrinović.

Ocijenio je da su SDP i HDZ dvije strane iste političke medalje i da su birači to prepoznali i podržali Most. Također je poručio da s Mostom nema političke trgovine.

U ORaH-u ne vjeruju izlaznim anketama

Nakon objava rezultata izlaznih anketa u 19 sati, a prema kojima stranka ORaH ne osvaja niti jedan mandat u idućem sazivu Sabora, u izbornom stožeru ORaH-a očekuju da će rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP) ipak pokazati bolji rezultat za stranku i da će ORaH imati razloga za slavlje.

Nismo razočarani zato što ORaH sve ankete u zadnje vrijeme nisu “mazile” pa tako i od ove izlazne nismo očekivali da će nas pomilovati. Nadamo se da će rezultati DIP-a biti ipak drugačiji u korist ORaH-a, rekla je novinarima potpredsjednica stranke Božana Zadro nakon objave rezultata izlazne ankete u 19 sati.

Uz taktove rock glazbe, u stožeru ORaH-a u zagrebačkoj četvrti Prečko prevladava opuštena atmosfera. No, nakon objave rezultata anketa, članovi stranke nisu mogli sakriti razočaranost I nevjericu.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy svoj dolazak u izborni stožer najavila je za 22 sata, kada će prokomentirati rezultate stranke na parlamentarnim izborima, na temelju DIP-ovih prvih neslužbenih rezultata.

HDSSB očekuje da će imati klub zastupnika u Saboru

Iako im rezultati izlaznih anketa predviđaju samo dva saborska mandata, u HDSSB-u su u nedjelju navečer, nakon zatvaranja birališta izrazili uvjerenje da će im konačni rezultati omogućiti formiranje kluba zastupnika u novome sazivu Hrvatskoga sabora.

Nakon objave izlaznih anketa zamjenik predsjednika HDSSB-a, Karlo Šatvar, izjavio je novinarima u izbornom stožeru u Osijeku da stranka, osim izlaznih anketa dobija i svoje rezultate s terena, na temelju kojih je siguran da će HDSSB i dalje imati svoj zastupnički klub u Saboru, čime će pokazati kontinutiet i snagu svoje politike.

Ocijenio je da su i u ranijim izbornim ciklusima izlazne ankete predviđale slabije rezultate HDSSB-u.

Šatvar je odbacio nagađanja da je stranka podbacila u 5. izbornoj jedinici, u kojoj se kandidirao predsjednik HDSSB-a Dragan Vulin, kazavši da se, prema izlaznim anketama, rezultat kreće oko pet posto glasova. Vjeruje da će konačan rezultat omogućiti jedan zastupnički mandat i u toj izbornoj jedinici.

Ponovio je da će HDSSB nakon proglašenja službenih rezultata razgovarati s osobom kojoj će predsjednica Republike povjeriti mandat za sastav nove Vlade, ali samo u obliku tehničke potpore.

I HDSSB-ov kandidat s liste u 4. izbornoj jedinici, Josip Salapić, kazao je da stranka minimalno očekuje klub zastupnika u Saboru. Također je podsjetio da su i na proteklim izborima izlazne ankete HDSSB-u predviđale slabije rezultate od onih koji su u konačnici ostvareni.

Sinčić: Očekujem da će službeni rezultati prevagnuti u našu korist

Supredsjednik stranke Živi zid Ivan Vilibor Sinčić izrazio je zadovoljstvo rezultatima izlaznih anketa prema kojima je njegova stranka osvojila tri mandata te očekuje da će službeni rezultati prevagnuti u njihovu korist, a ponovio je da koaliranje s SDP-om ili HDZ-om ne dolazi u obzir.

"Zadovoljni smo rezultatima jer smo u Saboru, no više ćemo znati kada izađu prvi službeni rezultati Državnog izbornog povjerenstva (DIP). Ništa još nije gotovo, u mnogim jedinicama smo blizu i vjerujem da će se to nakon objave službenih rezultata preokrenuti u našu korist", rekao je Sinčić nakon objave izlaznih anketa.

Ponovio je da nije spreman na koaliciju niti s SDP-om ili HDZ-om.

"Ne, nikada, to smo rekli prije izbora i stojimo iza tih tvrdnji. Povjerenje naših građana nam je sveto i nećemo ga izdati", naglasio je Sinčić.

Očekuje da će osobno ući u Sabor, tj. da su ga građani izabrali kao jednog od saborskih zastupnika.

"Nisam vidio detalje po izbornim jedninicama, ali očekujem da će glasovi još prevagnuti u našu korist", kazao je.

Dvije najjače koalicije - Hrvatska raste predvođena SDP-om i HDZ-ova Domoljubna koalicija prema izlaznim anketama na nedjeljnim izborima osvajaju po 56 mandata, dok je treća najjača opcija MOST s 18 mandata.

Po tri mandata osvojili su koalicija predvođena IDS-om i Živi zid, a koalicija Milan Bandića i HDSSB po dva mandata.

Kopirati
Drag cursor here to close