Salem Marić

HDZ-u se ne žuri, SDA ima još neke prijedloge

Vijesti / Flash | 29. 03. 2016. u 10:03 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mi bi odustali od naziva gradskih općina, ali da vidimo šta su nadležnosti. Naš je broj uvijek bio veći od dva, ali HDZ je predlagao isključivo dvije. Ovo je zadnje što je bilo dogovoreno s HDZ-om, međutim HDZ kroz ovo pitanje želi da riješi i pitanje izbora hrvatskog člana Predsjedništva, te glasovanje u Domu naroda Parlamenta BiH. Njima se ne žuri, jer imaju gradonačelnika", rekao je predsjednik mostarskog ogranka Salem Marić na tribini u ponedjeljak na kojoj je predstavljen prijedlog SDA za Mostar.

Istaknuo je kako je SDA tražila četiri ili šest općina, ali HDZ je insistirao na dvije zone te da SDA ima još neke prijedloge i da je sve stvar dogovora.

Inače, na tribini održanoj u Studenskom hotelu rečeno je kako je SDA odustala od svojih zahtjeva da se u Mostaru formiraju općine, a novi prijedlog je dvije gradske zone - jedna na područjima bivših bošnjačkih općina, a druga bivših hrvatskih općina.

Iz SDA su potvrdili da su sa HDZ-om BiH skoro bili dogovorili rješenje za Mostar koje bi podrazumijevalo jedinstvenu Gradsku upravu, Gradsko vijeće, proračun, te dvije gradske zone - Stari grad i Novi grad.

SDA insistira na formiranju zona koje bi imale određene ovlasti, jer tvrde da se područja s bošnjačkom većinom ne razvijaju, jer to ne dozvoljava HDZ.

S druge strane, Srna podsjeća kako je HDZ u okviru Hrvatskog narodnog sabora dao rješenje za Mostar koje podrazumijeva jedinstven grad i sedam izbornih jedinica, ali predlaže povećanje maksimalnih i smanjenje minimalnih kvota u Gradskom vijeću.

Prijedloge su u međuvremenu dali i SDP i DF, te Centar za mir i multietničku suradnju na čijem je čelu bivši gradonačelnik Mostara Safet Oručević.

Koordinacija srpskih udruženja u Mostaru stava je da Mostar mora ostati jedinstven grad i da se moraju zadržati minimalne i maksimalne kvote u Gradskom vijeću koje osiguravaju zastupljenost konstitutivnih naroda.

Vremena za dogovor koji bi doveo do izbora u Mostaru je sve manje. Podsjećamo, Ustavni sud BiH je na zahtjev hrvatskih izaslanika u Domu naroda prije pet godina donio odluku o neustavnosti odredbi Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close