Pozdravio Dačićevu odluku

Helez o ne dolasku srbijanskih policajaca: ovo je pravi način da se tenzije smire

"Odluka da se pošalju policajci iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu je podigla tenzije u odnosima dvije države u posljednje vrijeme i ovo je pravi način da se te tenzije smire", naveo je Helez.
Vijesti / Flash | 21. 07. 2024. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez pozdravio je odluku ministra unutarnjih poslova Srbije Ivice Dačića da povuče odluku o dolasku pripadnika MUP Srbije na teritoriju BiH.

"U slučaju kršenja Općeg okvirnog sporazuma za mir, na način da naoružani pripadnici policije strane države ulaze na teritoriju i u pravni sustav BiH zatražio bih intervenciju zapovjednika EUFOR i predstavnika NATO stožera Sarajevo", napisao je Helez na svom Facebook nalogu.

Dodao je da su policijske agencije za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini nadležne da spriječe ulazak stranih policijskih formacija.

"Odluka da se pošalju policajci iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu je podigla tenzije u odnosima dvije države u posljednje vrijeme i ovo je pravi način da se te tenzije smire", naveo je Helez, nakon što je Dačić izjavio da Srbija neće poslati svoje policajce u Republiku Srpsku da ne bi nikome dala izgovore za sukob.

Helez je dalje rekao da je policijska suradnja država u vrijeme turističke sezone, kada države šalju svoje pripadnike da pomažu prvenstveno turistima zemlje iz koje dolaze, sasvim normalna i uobičajena suradnja dvije države.

Prema njegovim riječima, u vezi s ovim pitanjem jedna država ne može surađivati s unutarnjom organizacijom neke druge države, pa tako ni Republika Srbija s Republikom Srpskom.

Helez je pozvao Dačića da uspostave policijsku suradnju između dvije ravnopravne države, Bosne i Hercegovine i Republike Srbije, uz puno uvažavanje i poštovanje.

"Građani Bosne i Hercegovine su zainteresirani za uspostavljanje suradnje s građanima Srbije u svim oblastima uz puno uzajamno poštovanje, kao što dobri susjedi i trebaju", zaključio je Helez.

Kopirati
Drag cursor here to close