Ministar na mjestu pada helikoptera

Helez: Otkud negativnost da nemamo helikoptere, imamo ih još 10

''Sve se događalo u roku od 40 sekundi. Da je koja sekunda kasnije bila pitanje je što bi se dogodilo'', rekao je Ministar obrane BiH Zukan Helez nakon pada helikoptera OSBiH u Jablaničko jezero.
Vijesti / Flash | 28. 08. 2024. u 14:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Helikopter OSBiH zakačio je žicu od dalekovoda. Dvije je presjekao i treća ga je oborila, na svu sreću brzom reakcijom i pilota i članova posade, staložena i smirena reakcija ovih iz Civilne zaštite Konjic i pripadnika oružanih snaga koji su čamcima priletjeli, sve se događalo u roku od 40 sekundi. Da je koja sekunda kasnije bila pitanje je što bi se dogodilo'', rekao je Ministar obrane BiH Zukan Helez nakon pada helikoptera u Jablaničko jezero.

Helez je dodao da na svu sreću, ono što je najvažnije, nije bilo ljudskih žrtava.

Rekao je da su OS BiH imale generalnu probu pred sutrašnju vježbu, koju godišnje organiziraju, pomoć civilnom stanovništvu i to spašavanje na vodi.

Helikopter je sada puno teži

Sada kaže, slijedi procedura vađenja helikoptera, te je pohvalio brze reakcije županijskih i državnih tužitelja, a nakon očevida će i oni poduzeti određene radanje u skladu s Ustavom i Zakonom. Helez je dodao i da su im već iz svijeta nudili pomoć.

Nakon što tužiteljstvo napravi izvještaj i ekipa stručnjaka iz OSBiH će procijeniti tko im može pomoći, jer helikopter je sada, kada se natopio vodom puno teži, oko 10 tona.

''Već je NATO savez u BiH ponudio pomoć i komandant EUFOR-a, vidjet ćemo ima li varijanta da se na brani zaustavi voda da se iznese helikopter i tek onda ćemo utvrditi pravo stanje'', kazao je.

Čeka se još 5 helikoptera

Na novinarski upit o broju helikoptera koji su ostali Oružanim snagama, odnosno jesu li ostala samo dva isparavana helikoptera, Helez je rekao kako je ostalo još 10 helikoptera.

''Imamo ih ukupno  jedanaest. Nije mi jasno zašto tolika negativna priča da nemamo helikoptere, sve je potpisano, platili, još pet helikoptera imamo da uvezemo. Imat ćemo 16 helikoptera. Želim svim medijima u BiH da kažem nije tačno. Mi imamo šest koji su spremni za gašenje požara, a 11 ukupno'', rekao je Helez.

Gdje bi helikopter mogao ići na popravak, ne zna. Kaže da možda uspiju popraviti i kod nas, po saznanjima to je UH1, malo stariji helikopter rekao je.

Dodao je da je ovaj model helikoptera u upotrebi i u drugim državama.

''Obično ljudi kažu nemate helikoptere, stari su vam helikopteri, ali to nije točno''., to nije nikakav uzrok nesreće, uzrok je to je zakačila skija za žicu.

Kaže da se ovakve nesreće događaju i u drugim državama, te da je sretan što nije bilo ljudskih žrtava, a po informacijama koje je dobio svi članovi posade mogu ići kući svojim obiteljima.

Kopirati
Drag cursor here to close