Bejrut

Hezbolah potvrdio smrt još jednog vrhovnog zapovjednika

"Izrael će platiti cijenu za ubojstvo glavnog zapovjednika Hezbolaha Ibrahima Aqila", priopćio je Hamas. Opisali su to kao 'zločin i ludost'.
Vijesti / Flash | 21. 09. 2024. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hezbolah je rekao da je još jedan visoki zapovjednik, Ahmed Wahbi, također ubijen u izraelskom napadu na Bejrut.
 
Wahbi je nadgledao vojne operacije specijalnih snaga Radwan tijekom rata u Gazi do početka 2024. godine.

Hezbolah je ranije potvrdio da je njegov viši zapovjednik Ibrahim Aqil ubijen u napadu.

Izraelska vojska (IDF) ranije je objavila da je eliminirala Ibrahima Aqila, kojeg opisuju kao šefa operativnog sustava Hezbolaha i "stvarnog zapovjednika Radwan snaga".

IDF je izjavio da su borbeni avioni izveli "precizan napad" u području Bejruta.

SAD je nudio nagradu od 7 milijuna dolara a informacije o Aqilu, kojeg su opisali kao "ključnog člana" grupe odgovorne za bombaški napad na američku ambasadu u Bejrutu 1983. godine, u kojem je poginulo 63 ljudi, kao i napad na američku vojnu bazu iste godine, u kojem je poginuo 241 pripadnik američkog osoblja.

"Izrael će platiti cijenu za ubojstvo glavnog zapovjednika Hezbolaha Ibrahima Aqila", priopćio je Hamas. Opisali su to kao 'zločin i ludost'.

Libanon: Nitko na svijetu više nije siguran. Vraćamo se u mračni srednji vijek, Izrael Libanonu: Poduzmite mjere da obuzdate Hezbolah!

Libanonski ministar vanjskih poslova Abdalah Bou Habib optužio je Izrael za napade, upozoravajući Vijeće sigurnosti UN-a da je sigurnost svih ugrožena. Istaknuo je da bi bez akcije Izraela mogla uslijediti velika eskalacija sukoba.
 
Izraelski veleposlanik Danny Danon odgovorio je, rekavši da Izrael ne želi širi sukob, ali neće tolerirati provokacije Hezbolaha, koji je od početka sukoba ispalio više od 8000 raketa. On je optužio Hezbolah za kršenje međunarodnog prava i pozvao Libanonsku vladu da djeluje protiv te militantne skupine.
 
U pozadini, Iran je naglasio ozbiljne posljedice Izraelskih akcija, dok Sjedinjene Države apeliraju na sve strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo.
 
Sukob između Izraela i Hamasa traje gotovo godinu dana, uz kontinuiranu podršku Hezbolaha Palestincima.
Kopirati
Drag cursor here to close