Česi na Biokovu

Drama na Biokovu: HGSS spasio mladi češki par

Noć, niske temperature ispod 15 stupnjeva, vjetar i težak teren samo su dodatno pogoršali situaciju za ovo dvoje 21-godišnjaka.
Vijesti / Flash | 03. 07. 2024. u 18:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Želeći se skriti od pogleda, mladi par čeških državljana u utorak navečer odlučio je "prošetati" Biokovom. Kada su se izgubili te im se avantura započela pretvarati u noćnu moru, oko 21.40 sati pozvali su pomoć. Pripadnici makarske postaje HGSS-a krenuli su u potragu.

Noć, niske temperature ispod 15 stupnjeva, vjetar i težak teren samo su dodatno pogoršali situaciju za ovo dvoje 21-godišnjaka. HGSS-ovci su visinsku razliku od 800 metara prošli za manje od dva sata te je prvi tim stigao do unesrećenih u 00.20 sati.

Teren izrazito težak za kretanje

"Akcija spašavanja bila je sve samo ne jednostavna. Teren je bio izrazito težak za kretanje, a staze gotovo nevidljive u mraku. Tri sata dramatičnog spuštanja bila su puna napetosti i izazova a dolazak do ceste bio je trenutak olakšanja, ali i ponosa za sve uključene. Srećom, osim iscrpljenosti i manjih ozljeda, mladi zaljubljeni par bio je u dobrom stanju.

Ovaj događaj je podsjetnik na nepredvidivost prirode i važnost pripreme prije odlaska u planine. Apeliramo na sve planinare i posjetitelje naših planina da budu oprezni i odgovorni. Prije nego što se uputite na stazu, provjerite vremenske uvjete, ponesite odgovarajuću opremu i informirajte se o stazi kojom planirate ići. Vaša sigurnost je na prvom mjestu", poručuju iz HGSS-a.

Zahvale konzulatu Češke

Makarski HGSS-ovci posebno se zahvalio Tomasu Stolinu, voditelju konzularnog ureda Češke u Hrvatskoj, na potpori koju im je pružio u posljednjim spasilačkim akcijama kao i uvažavanju i vrednovanju spasilačkog rada, piše Dalmatinski portal.

 
Kopirati
Drag cursor here to close