Ispolitizirana uhićenja

HNS: Uhićenje branitelja je bacanje klipova u točak EU procesa u BiH

Vijesti / Flash | 02. 11. 2016. u 10:55 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora BiH održalo je danas konferenciju za medije na kojoj se očitovalo o uhićenju pripadnika HVO-a. Medijima su se obratili Božo Ljubić, Mijo Krešić i Bariša Čolak.

"Hrvatski predstavnici podržavaju procesuiranje ratnih zločina i svi oni koji su ih počinili trebaju odgovarati. Mi smo ogorčeni načinom i trenutkom na koji su uhićeni pripadnici HVO-a iz Posavine. Nameće se nam se utisak da je na djelu "logika udruženog zločinačkog poduhvata" koja u poziciju osumnjičenih stavlja pripadnike HVO-a i HDZ-a", kazao je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog Narodnog Sabora (HNS) BiH.

Ljubić smatra da bi još mnoge osobe trebale biti procesuirane na isti način.

"Svi pripadnici Vlade BiH i obavještajnih službi iz BiH koji su djelovali od devetog siječnja 92. do prosinca 95. bi po toj logici bili osumnjičeni. Isto tako sa hrvatske strane, svi pripadnici vlade BiH do sklapanja Washingtonskog sporazuma su osumnjičeni".

Također, kazao je da je sporan i trenutak u kojem se uhićenje i dogodilo.

"Bitan je i trenutak kada se ovo dogodilo. Radi se o prvom radnom danu nakon posjete premijera Andreja Plenkovića, nakon obećane potpore za ravnopravnost Hrvata u BiH. Ovdje se radi o bacanju klipova u točak EU procesa u BiH. Svaki put kad se počnu stvarati uvjeti za taj proces, dođe do određenih incidenata i prilika koji ometaju taj proces. Okvir EU je najbolja opcija za građane BiH".

"To nama Hrvatima odaje da nas se dodatno želi poniziti, naš vjerski i moralni identitet. To više tolerirati nećemo", dodao je Ljubić.

Ljubić je još dodao da će se posebno zalagati u Saboru kako bi se uspostavila institucionalna ravnopravnost.

"Ja uvjeravam sve da ću djelovanjem u Saboru tražiti da Hrvatska stavi sve instrumente u funkciju i da u komunikaciji sa institucijama BiH i EU učini sve da se u BiH konačno uspostavi institucionalna ravnopravnost".

Medijima se obratio i Mijo Krešić iz HDZ BiH, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

"U ovom konkretnom slučaju mislim da nisu korištene informacije do kojih se došlo temeljem ulaska istražitelja iz BiH u Arhiv Republike Hrvatske. Mislim da je ovo istraga koja je vođena u BiH. Jučer sam bio u Posavini, razgovarao sa dužnosnicima ono što sam i ranije govorio sa gospodinom Dominkovićem dok je bio zamjenik ravnatelja SIPA-e. Izvješće o počinjenom kaznenom djelu je podneseno 2011. godine u RS-u", kazao je Mijo Krešić, zamjenik ministra sigurnosti BiH.

Bariša Čolak, bivši ministar pravde BiH također je kazao svoje mišljenje o uhićenju pripadnika HVO-a.

"Koliko optužnica ima i na koga se odnose ja nisam imao uvid dok sam bio ministar pravde, a kamoli sad. Ove godine smo razmatrali informaciju o radu Tužilaštva, a ona čak nije ni primljena k znanju u Parlamentu BiH. Jedan od ključnih problema je taj da bi pravosuđe trebalo biti jedna od ključnih karika stabilnosti, ali ona to nije. Sama strategija procesuiranja ratnih zločina utvrdila je da ih sve treba procesuirati i da to treba dovesti do povjerenja među građanima u BiH".

Direktor Hrvatskog dokumentacijskog centra i predstavnik u Saboru Željko Raguž je dodao da je procesuiranje ratnih zločina politizirano.

"Poznato je u javnosti BiH da među znanstvenicima, djelatnicima nema suglasnost o ratu u BiH. Tri strane imaju potpuno različita stajališta. Jedni ga tumače kao dvije agresije na BiH, jedni kao agresiju koja je prerasla u građanski rat, a jedni ga smatraju građanskim ratom. Samim tim, procesuiranje ratnih zločinaca je maksimalno ispolitizirano. Imamo selektivan pristup da se procesuiraju zločini nad Bošnjacima i Srbima, a istovremeno se ne procesuiraju zločini nad Hrvatima", kazao je on.

Kopirati
Drag cursor here to close