Procesi

HNS za europske reforme

Vijesti / Flash | 15. 06. 2015. u 13:29 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavno vijeće (GV) Hrvatskoga narodnoga sabora (HNS) istaknulo je u današnjem priopćenju za javnost nedvojbenu posvećenost reformskim procesima u Bosni i Hercegovini, kao nužnom preduvjetu stabilizaciji sveukupnog stanja i stvaranju pretpostavki za izgradnju demokratskoga društva i samoodržive BiH.

Opća politička, institucionalno-pravna situacija kao i socijalno-ekonomska situacija u BiH ne samo da ne nudi optimizam, već vodi u još dublju krizu s nesagledivim posljedicama, navode u GV HNS-a.

Iz HNS-a ističu kako je kontinuitet politike Hrvatskoga narodnoga sabora provedba temeljitih reformi u svim sferama društvenog, ekonomskog i socijalnog sektora, kao preduvjeta izlaska iz krize i stabiliziranja stanja u kojem će biti moguće poboljšavanje uvjeta za rast i razvoj u svakom smislu.

Glavno vijeće pozdravilo je prijedlog Reformske agende za Bosnu i Hercegovinu i ocijenilo ga vrlo dobrom osnovom za početak provedbe mjera i aktivnosti na reformskom putu BiH, ne samo radi puta ka EU nego i zbog sveukupnog poboljšanja stanja u BiH.

Kako ističu iz tog vijeća, reformska agenda u značajnoj mjeri korespondira s Deklaracijom HNS-a kako u uspostavi pravne države tako i gospodarsko-socijalnim reformama.

"S obzirom da veliku prepreku razvoju Bosne i Hercegovine, uspostavi kompetitivnog gospodarstva i socijalne pravde te dolasku stranih investicija, predstavlja pravna nesigurnost i korupcija te s obzirom da u Bosni i Hercegovini trenutno ne postoji niti politička klima niti institucionalni kapacitet za učinkovitu borbu protiv korupcije nužno je odmah postići najširi politički i društveni konsenzus za učinkovitu borbu protiv korupcije, učiniti nužne zakonske promjene koje će unaprijediti sustav imenovanja na ključne tužiteljske i sudačke pozicije s ciljem nezavisnosti i odgovornosti; pokrenuti reformu i dogradnju sustava agencija za zaštitu zakona u smislu boljeg uvezivanja i koherentnosti čitavog sustava“, stoji u priopćenju iz Glavnog vijeća HNS-a.

"Deklaracija VI. sabora naglašava nužnost gospodarskog i socijalnog koncepta u BiH", istaknuli su iz GV HNS-a te dodali kako je nužno napustiti dosadašnju kvazisocijalističku filozofiju, koju, smatraju u HNS-u, još uvijek prakticiraju određene politike u BiH, a koju karakterizira opća socijalizacija promašaja u pretvorbi, privatizaciji i upravljanju ostacima prijeratnih "gospodarskih giganata", prijevremenim umirovljenjem, ili prebacivanjem tereta na proračune, zdravstvene i socijalne fondove, a preko novih zaduživanja, prebacivanje tereta na one građane i dijelove Bosne i Hercegovine koji su odavno napustili takvu društvenu filozofiju i opredijelili se za tržišno i socijalno odgovorno gospodarstvo", stoji u priopćenju.

Glavno vijeće napominje kako očekuju da će hrvatski predstavnici u institucijama vlasti BiH naići na iskrenu suradnju domaćih partnera u nužnom i neodgodivom reformskom procesu i iskoristiti šansu koju je još jednom ponudila Europska unija.

"Sve reforme u gospodarskom i socijalnom sektoru zahtijevaju duboke rezove i one su bolne za razne slojeve stanovništva. No, zbog konačnih pozitivnih rezultata, reforme se i provode. U tom smislu očekujemo i stručnu i financijsku pomoć međunarodnih subjekata u ovom procesu, kako bi on bio što uspješniji, a prve posljedice manje bolne", dodaje se u priopćenju.

Iskazujući punu potporu reformama u socijalnom i gospodarskom sektoru, GV ističe svoje stajalište da je za njihov uspjeh nužna i usporedna ustavna reforma, stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close