(Ne)rad Vlade i Skupštine

HNŽ jedina županija bez usvojene strategije razvoja

Vijesti / Flash | 01. 12. 2016. u 13:46 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prvih 9 mjeseci ove godine Vlada Hercegovačko-neretvanske županije realizirala je tek 30 posto planiranog, a najveći zaostatak primjetan je kod realizacije zakona, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Centara civilnih inicijativa (CCI) u Mostaru na kojoj su prezentirani rezultati analize rada Vlade i Skupštine HNŽ za prvih devet mjeseci ove godine.

Koordinatorica za monitoring CCI-a Ana Lučić kazala je kako se Vlada HNŽ u promatranom razdoblju, očekivano, najviše bavila dnevno-operativnim poslovima i raspodjelom sredstava iz proračuna te da je od 50 planiranih zakona za ovu godinu utvrdila tek njih 10.

Mali broj utvrđenih mjera

''Najveći broj mjera utvrđenih u ovom razdoblju su odluke, koje predstavljaju skoro 60 posto od svih razmatranih mjera'', kazala je Lučić, ističući kako mjere kojima se sustavno dugoročno uređuju određene oblasti i rješavaju problemi u ukupnoj masi razmotrenih mjera zauzimaju vrlo nizak procenat.

Zakoni tako čine samo 2,3 posto od svih razmotrenih mjera.

U promatranom razdoblju nije realizirana niti jedna strategija, što je, kako su istaknuli iz CCI-a, posebno važno s obzirom da je HNŽ ostala jedina županija bez usvojene strategije razvoja.

Gledajući ukupno, naveli su iz CCI-a, produktivnost Vlade HNŽ u prvih devet mjeseci ove godine najviša je u posljednjih 6 godina, međutim razmotrene 522 mjere bile su dovoljne tek za 7. mjesto na ljestvici produktivnosti kantonalnih vlada.

Na konferenciji je istaknuto i kako Vlada krši Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH te da ni aktualni, kao niti prethodni saziv Vlade HNŽ, u svome sastavu nema niti jednu ženu.

Naglašeno je kako je dodatni problem s lošim rezultatima Vlade u tome što se oni odražavaju i na rezultate rada Skupštine.

Poražavajući rezultati rada Skupštine HNŽ

Osvrćući se na rad Skupštine HNŽ, iz CCI-a su naveli kako Skupština za devet mjeseci rada nije realizirala niti četvrtinu planiranog za ovu godinu te da je od 80 planiranih mjera (Programom rada Skupštine za 2016. godinu) u potpunosti realizirala tek njih 19.

Istaknuli su kako je 41 ukupno razmotrena mjera za devet mjeseci rada bolji rezultat od onog koji je ovaj saziv ostvario u prethodnoj godini, ali je znatno ispod prosjeka prethodnog saziva u njegovom četverogodišnjem mandatu.

Iz CCI-a su nadalje ocijenili kako je ovo jedan od najlošijih rezultata od svih koje su u promatranom razdoblju ostvarile županijske skupštine u FBiH. Manji broj razmotrenih mjera imale su jedino skupštine Hercegbosanske, Posavske i Zapadnohercegovačke županije.

Osim što nije usvojila neke značajne zakone i strategije, Skupština HNŽ, kako je istaknuto, u prvoj polovici 2016. godine nije održala niti jednu tematsku sjednicu.

Centri civilnih inicijativa, istaknuto je na konferenciji, očekuju od Vlade HNŽ da ispuni obećanje i da Strategija razvoja bude usvojena do kraja godine, a i planirana Strategija zapošljavanja, koja tretira ključni problem građana ove županije i ključni momenat koji određuje kvalitetu njihovog života.

Uz to, podsjetili su Vladu i Skupštinu na obavezu da do kraja ove godine donesu svoje programe rada i proračun za 2017. godinu te na potrebu veće učinkovitosti u realizaciji planiranih obveza.

Kopirati
Drag cursor here to close