Inicijalna rasprava

Hoće li se graditi sjeverna obilaznica u Mostaru?

Sjeverna gradska obilaznica seže od čvora Polog, sjevernim obodom grada iznad rijeke Radobolja, sjevernim obodom oko Grada Mostara, potom ide preko poluotoka Vojno i spaja se na sjeverni ulaz na autocestu.
Vijesti / Flash | 24. 06. 2024. u 14:26 S.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Odjelu za urbanizam i graditeljstvo Grada Mostara u ponedjeljak je održana svojevrsna prezentacija nacrta i projekta sjeverne gradske obilaznice za uži tim ljudi koji su vezani uz ovaj projekt.

Kako su nam potvrdili iz ovog Odjela, projekt sjeverne gradske obilaznice na dionici Vojno - Raštani - Vihovići - Ilići - Polog, nije novijeg datuma.

Naime, prva rasprava po pitanju ove obilaznice održana je u gradskoj vijećnici Grada Mostara još 2018. godine, u vrijeme mandata nekadašnjeg gradonačelnika Mostara pokojnog Ljube Bešlića.

Na toj raspravi su sudjelovali predstavnici Cesta FBiH, nadležnih ministarstava, kao i projektant sarajevska IPSA i konzultant INTEGRA d.o.o. Mostar.

Alternativna veza

Radi se dakle o idejnom prijedlogu obilaznice, koji postoji već nekih pet-šest godina.

Sjeverna gradska obilaznica tako seže od čvora Polog, sjevernim obodom grada iznad rijeke Radobolja, sjevernim obodom oko Grada Mostara, potom ide preko poluotoka Vojno i spaja se na sjeverni ulaz na autocestu.

Foto: Odjel za urbanizam Grada Mostara / Plan sjeverne obilaznice

Kako su nam rekli iz Odjela za urbanizam i graditeljstvo, ovim projektom se dobiva alternativna veza Zapadne Hercegovine, južne konekcije na autocestu, i sjeverne konekcije koja obuhvaća Grad Mostar.

Drugim riječima njom bi se ostvarilo i bolje povezivanje s Hrvatskom.

Prolazi kroz stara naselja

Problem bi dakako moglo biti što obilaznica jednim dijelom prolazi kroz stara naseljena mjesta poput sjevera Cima i sjevera Ilića, zatim Vihovića, starih naselja Orlac, Rudnik i Raštani.

Projekt sjeverne obilaznice u Mostaru još nije javno prezentiran, pa trenutno egzistira samo kao ideja.

Kako su iz Odjela za urbanizam kazali za Bljesak.info, Grad Mostar će najvjerojatnije već sutra na svojoj web stranici objaviti idejni nacrt projekta sjeverne obilaznice, pa će se morati održati i javna rasprava po pitanju opravdanosti izgradnje, te što građani misle o ovom projektu.

Javni uvid i rasprava

Najprije će se ovaj projekt dati na javni uvid građanima, a potom će se održati i javna rasprava.

Postojalo je nekoliko inačica projekta sjeverne gradske obilaznice, i svaka od njih sadrži izvjesna ograničenja koje je nemoguće izbjeći, poput zaštitnih zona izvorišnih voda koja se moraju uzeti u obzir kod izrade projekta poput ovog.

Nakon današnje prezentacije užem timu ljudi, doneseni zaključci bit će predstavljeni građanima objavom na web stranici Grada Mostara, kako bi i oni mogli vidjeti o čemu se radi.

Idejni projekt

Međutim iz Odjela za urbanizam i graditeljstvo Grada Mostara još jednom napominju kako je sjeverna gradska obilaznica još uvijek u fazi idejnog projekta.

Ova inicijalna ideja, koja se mora još razrađivati, većim se svojim dijelom oslanja na studije Grada Mostara koje su definirale sjevernu obilaznicu Grada Mostara, ali nije definirana kroz prostorni plan grada.

Dakle ako se ova ideja realizira, ona se svakako mora unijeti u prostorni plan Grada Mostara, kazali su nam na kraju iz Odjela za urbanizam i graditeljstvo Grada Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close