Sudovi i Tužiteljstva

Hoće li se razotkriti slučajevi neobjašnjivog bogaćenja?

Zaključeno je da je potrebno ponovo aktualizirati pitanja statusa i pozicije kantonalnih i okružnih tužitelja unutar pravosudnog sustava u BiH.
Vijesti / Flash | 30. 05. 2024. u 10:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Godišnja konferencija glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini održana je u srijedu u Tesliću u organizaciji Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Fokus konferencije bio je na rezultatima rada tužiteljstava u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, izvještajima o imovini i interesima nositelja pravosudnih funkcija i članova VSTV-a BiH, smjernicama za objavljivanje sudskih i tužiteljskih odluka, akata i informacija o predmetima, te procesuiranju krivičnih dijela izbornih prevara.

Sustav odgovornosti

Istaknuvši važnost uloge glavnih tužitelja u procesu uspostave efikasnog i kvalitetnog pravosudnog sustava, posebno u oblasti borbe protiv organiziranog kriminala i korupcije, predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija je u svom obraćanju naglasio da je i jedna od mjera iz Reformskog programa, unapređenje sustav odgovornosti predsjednika sudova i glavnih tužitelja za rad pravosudnih institucija kojima rukovode, s posebnim naglaskom na procesuiranju organiziranog kriminala i korupcije.

''Zajedno sa međunarodnim partnerima, kroz niz aktivnosti, VSTVBiH nastoji osigurati preduvjete za brži, kvalitetniji i efikasniji rad na ovim predmetima, svjesni da će konačna ocjena rada i kredibilnosti pravosuđa, zavisti od toga kako smo odgovorili na izazove u borbi protiv ovih i sličnih pošasti društva'', naglasio je Lagumdžija.

Šef Odjela za vladavinu prava pri Uredu specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini Alfredo Strippoli rekao je kako je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH, koje se odnose na integritet, u rujnu 2023. godine, bio veliki iskorak. Naglasio je važnost neodložne primjene usvojenih izmjena i dopuna.

Bogaćenje

''Navedenim izmjenama i dopunama revidiran je sustav podnošenja izvještaja o imovini i interesima, unaprijeđena njegova transparentnost, te je uvedena provjera izvještaja o imovni i interesima, što je relevantno za otkrivanje i prevenciju sukoba interesa, kao i otkrivanje slučajeva neobjašnjivog bogaćenja. Stoga se te izmjene i dopune smatraju ključnom mjerom za unapređenje integriteta pravosuđa i vraćanje povjerenja javnosti. Međutim, kasni se sa uspostavom Odjela VSTV-a za provjeru izvještaja o imovini i interesima, zbog propusta nadležnih organa da osiguraju potrebna financijska sredstva'', istaknuo je Strippoli.

Na konferenciji su usvojeni zaključci.

U okviru Analize najznačajnijih rezultata rada u tužiteljstvima u Bosni i Hercegovini s posebnim fokusom na korupciju i organizirani kriminal, zaključeno je da je potrebno da glavni tužitelji organiziraju rad i kroz pojačan nadzor osiguraju rezultate koji će dovesti do smanjenja broja neriješenih predmeta, smanjenja broja starih predmeta i povećanja broja podignutih optužnica.

Uvažavajući pozitivne trendove u rješavanju predmeta korupcije i organiziranog kriminala ali s obzirom na obujam i značaj prisutnosti ove pojave u bh. društvu, pozivaju se glavni tužioci da maksimalno koristeći raspoložive resurse organiziraju rad tužitelja, kako bi se ostvarilo još efikasnije i kvalitetnije rješavanje ovih vrsta predmeta, uz poseban fokus na proaktivno postupanje tužitelja.

Predmeti korupcije

Zaključeno je da je potrebno ponovo aktualizirati pitanja statusa i pozicije kantonalnih i okružnih tužitelja unutar pravosudnog sustava u BiH.

Poziva se izvršna i zakonodavna vlast da hitno djeluju s ciljem ispunjavanja uvjeta za dobivanje članstva BiH u EUROJUST što bi značajno unaprijedilo rad tužiteljstava na predmetima organiziranog kriminala i korupcije.

U vezi teme o suđenja za organizirani kriminal i korupciju – saznanja i preporuke Projekta regionalnog praćenja suđenja u razdoblju srpanj 2021. – ožujak 2024. godine, zaključeno je da glavni tužitelji trebaju osigurati dosljednu implementaciju svih preporuka iz izvještaja Misije OSCE-a u BiH koje će doprinijeti efikasnijem procesuiranju predmeta korupcije i organiziranog kriminala.

Izvještaj Misije OSCE-a u BiH potvrđuje značajan napredak u procesuiranju predmeta korupcije i organiziranog kriminala na visokoj razini u tužiteljstvima, te je potrebno da se ulože dodatni napori kako bi se ovi predmeti rješavali u što kraćem roku.

Izborne prevare

Zaključeno je i da sporazumi o priznanju krivnje u predmetima korupcije i organiziranog kriminala trebaju koristiti strateški, a kako bi se to postiglo, VSTV BiH će zajedno s glavnim tužiteljima preispitati postojeće Smjernice o sporazumima o priznanju krivnje u predmetima organiziranog kriminala i korupcije.

VSTVBiH će i dalje, zaključeno je, pratiti primjenu Smjernica o provođenju financijske istrage u predmetima korupcije i organiziranog kriminala, te se obvezuju svi glavni tužitelji da dosljedno primjenjuju navedene Smjernice.

Foto: PR / Godišnja konferencija glavnih tužitelja u Bosni i Hercegovini

U vezi s temom o prezentaciji ažuriranih podataka o procesuiranju krivičnih djela izbornih prevara u izbornim ciklusima 2020. i 2022. godine, zaključeno je da je potrebno nastaviti s prioritetnim rješavanjem predmeta izbornih prevara u tužiteljstvima, te je potrebno da VSTV BiH donese zaključke koji će odrediti prioritetnost u postupanju sudova na ovoj vrsti predmeta.

Informirati javnost

Glavni tužitelji će pojačati nadzor nad radom tužitelja u predmetima iz oblasti izbornih prevara.

Zaključeno je da je suradnja policijskih agencija i tužiteljstava ključna, te je potrebno nastaviti s izradom i realizacijom zajedničkih operativnih planova, a potrebno je osigurati i kontinuiranu obuku u suradnji s centrima za edukaciju sudaca i tužitelja, kako za tužitelje tako i za suce.

Kako bi javnost bila upoznata s aktivnostima koje se poduzimaju i ostvarenim rezultatima vezanim za procesuiranje izbornih prevara, zaključeno je da tužiteljstva u Bosni i Hercegovini trebaju proaktivno objavljivati informacije koristeći sve dostupne kanale komunikacije, posebno u izbornoj godini.

Sugerira se svim tužiteljima da se upoznaju s novim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH i svim pratećim podzakonskim aktima, posebno u dijelu koji se odnosi na integritet izbornog procesa.

Imovina sudaca i tužitelja

U vezi s temom pregled stanja i perspektiva u vezi s izvještajima o imovini i interesima nositelja pravosudnih funkcija i članova VSTV-a BiH, zaključeno je da će VSTV nastaviti s aktivnostima za uspostavu efikasnog sustava provjere izvještaja o imovini i interesima sudaca, tužitelja i članova tog vijeća, s ciljem osiguranja integriteta, transparentnosti i povjerenja javnosti u rad pravosuđa.

Poziva se izvršna i zakonodavna vlast da u najkraćem mogućem roku odobre potrebna financijska sredstva za početak rada Odjela za provođenje postupka po izvještajima, kroz usvajanje proračuna institucija Bosne i Hercegovine ili kroz neki drugi vid financiranja zapošljavanja.

U vezi s primjenom Smjernica za objavljivanje sudskih i tužiteljskih odluka, akata i informacija o predmetima, pozivaju se pravosudne institucije da aktivno primjenjuju Smjernice za objavljivanje sudskih i tužiteljskih odluka, akata i informacija o predmetima.

Potrebno je u uređivačke timove za primjenu Smjernica, pored tehničkog osoblja uključiti i nositelje pravosudnih funkcija, a za koje će se organizirati adekvatna obuka, zaključeno na Godišnjoj konferenciji glavnih tužitelja u BiH u Tesliću, priopćeno je iz VSTV-a BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close