Sigurnost

Hollande: Francuska će povećati vojni proračun za skoro četiri milijarde eura

Vijesti / Flash | 30. 04. 2015. u 05:28 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Francuska će povećati vojni proračun za skoro četiri milijarde eura tijekom naredne četiri godine, u reakciji na ekstremističku prijetnju nakon siječanjskih napada džihadista", izjavio je u srijedu predsjednik države Francois Hollande.

Kazao je da će vojne ophodnje na osjetljivim lokacijama, uspostavljene nakon napada u siječnju, postati trajne.

"Snage koje broje 7.000 osoba bit će posvećene zadatku održavanja unutarnje sigurnosti", kazao je Hollande.

Francuski čelnik nije rekao koliko taj rast proračuna procentualno iznosi, niti je kazao gdje će francuska država, koja je u financijskim problemima, pronaći taj novac", prenosi agencija AP.

Sudeći, međutim, prema zakonu koji je fiksirao ciljne cifre za vojna ulaganja od 2014. do 2019. godine, ulaganje dodatnih 3,8 milijardi eura tijekom naredne četiri godine predstavljat će povećanje od oko tri posto u proračunu vrijednom 131 milijardi eura.

"To je značajan napor, to je čak i veoma veliki napor", izjavio je Hollande, priznajući francuski ogromni proračunskih deficit, slab ekonomski rast i visoku stopu nezaposlenosti.

"Učinio sam ovo za Francusku, za njenu zaštitu i sigurnost, i znam da ukoliko žele biti sigurni u svoju budućnost, Francuzi se moraju osjećati sigurnima bilo gdje", kazao je francuski predsjednik.

Francuska je prvobitno planirala velike rezove u vojnom proračunu, nakon što je bila prisiljena da uštedi toliko potrebni novac uprkos potrebi zaštite vlastite sigurnosti.

 

Pariz obećao oštre sankcije francuskim vojnicima ako se utvrdi da su seksualno zlostavljali djecu u Africi

"Najoštrije sankcije će biti izrečene francuskim vojnicima ako budu potvrđene sumnje o seksualnom zlostavljanju nad desetak djece u Centralnoafričkoj Republici između prosinca 2013. i lipnja 2014. godine, priopćilo je u srijedu francusko ministarstvo obrane.

U priopćenju se precizira da je "ministarstvo obrane poduzelo i da će poduzeti dodatne mjere da bi se došlo do istine.

Ako se navedeno potvrdi, to će osigurati da se izreknu najoštrije sankcije vojnicima.

Kopirati
Drag cursor here to close