Izetbegović

Hrvati nisu ugroženi, riješit će se samo Sejdić-Finci

Vijesti / Flash | 31. 10. 2016. u 10:34 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Odnosi između SDA i HDZ-a, bi mogli i trebali biti bolji i iskreniji u interesu države Bosne i Hercegovine, a posebno u interesu dva naroda koje ove stranke predominantno predstavljaju'', izjavio je u intervjuu za portal Klix.ba predsjedatelj Predsjedništva BiH i lider stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Po njegovim riječima, HDZ i SDA su strateški partneri i dobro surađuju na strateškim pitanjima bitnim za ovu zemlju, poput reformske agende i procesa integracije BiH u Europsku uniju i NATO, ali morali bi biti bolji partneri i na svemu ostalom, raditi i reagirati brže. Pritom dodaje da svatko ima svoje viđenje i razloge za nezadovoljstvo.

Samo riješiti Sejdić-Finci

Što se tiče "virtualnih" izbornih jedinica, Izetbegović kaže da takav prijedlog još nije dobio, pa se o njemu ne može ni izjasniti.

''Na stolu je prijedlog rađen na bazi tzv. Fileovog modela, samo minuciozniji, jer potporu izbornoj volji konstitutivnih naroda rješava kroz općine, a ne kroz županije. SDA cijeni da je time riješen prigovor koji Hrvati s pravom ponavljaju tvrdeći da brojniji Bošnjaci mogu izabrati oba člana Predsjedništva BiH iz Federacije. SDA je spremna nastaviti razgovore na ovom modelu i izvršiti potrebne intervencije kada je u pitanju zastupljenost Ostalih u Domu naroda PS BiH, i to bi bilo dovoljno i sve što je neophodno kada je u pitanju presuda u predmetu Sejdić-Finci'', rekao je Izetbegović.

Naglasio je da je to je jedina izmjena Ustava BiH "koju smo spremni da uradimo u ovom mandatnom razdoblju, i ništa više od toga".

''A i tome ćemo pristupiti tek onda kada se riješi pitanje izbora u Stocu i Mostaru i kada Parlament Federacije uhvati snažan zamah u donošenju reformskih zakona u skladu s preuzetim obvezama iz reformske agende i pisma namjera MMF-u'', rekao je.

Dodao je kako predstavnici vlasti u Hrvatskoj bez pravih argumenata govore o ugroženosti Hrvata u BiH, a svima je jasno da u toj zemlji nije moguće provesti opsežnije ustavne promjene niti ima smisla razmišljati o organiziranju nekog "Daytona 2" jer za to nema ni minimuma potrebne političke suglasnosti.

Slijepa Hrvatska

"Smatram da predstavnici Republike Hrvatske nemaju pravu analizu i informaciju, da 'naslijepo' prate i podržavaju ono što od njih traži vodstvo Hrvatskog narodnog sabora (HNS). To su nejasni, difuzni stavovi o nekakvim federalizacijama, o pravu Hrvata da vitalni nacionalni interes prošire i primjene na svako pitanje kojim se parlamenti bave, dakle da blokiraju, bez obrazloženja, šta god hoće i kad god hoće i slično. Ne vjerujem da će ozbiljni političari europskog formata poput Andreja Plenkovića doista stati iza zahtjeva koji su protivni ustavu BiH, Daytonskom mirovnom sporazumu, europskim i općenito demokratskim standardima", kazao je Izetbegović.

Konstatacije o ugroženosti Hrvata u BiH odbacio je kao neutemeljene ističući kako to "nije istina", a sve je obrazložio tvrdnjom kako su hrvatski predstavnici u tijelima vlasti znatno više zastupljeni nego što Hrvati u postocima sudjeluju u ukupnom broju stanovnika.

"Hrvati su odlično pozicionirani i na federalnoj i na državnoj razini. U strukturi vlasti na federalnoj i državnoj razini, a to je ogroman broj vodećih pozicija i pozicija u nadzornim i upravnim odborima, Hrvati sudjeluju s 43 posto odnosno 33 posto, što je duplo više od postotka u ukupnom broju stanovnika u BiH. U Vijeću ministara BiH je također paritet, a odluke se donose konsenzusom. Federalnu vladu čini 8 ministara Bošnjaka, 5 ministara Hrvata i 3 ministra Srbina, mada su Bošnjaci trostruko brojniji narod u Federaciji od Hrvata", kazao je Izetbegović.

Komentirajući bošnjačku koaliciju SDA i SBB rekao je kako bi trebala opstati bez obzira na odnose Radončić – Izetbegović.

Pohvale premijerima

''Naravno, ako lideri obje stranke imaju snage izdići državni i nacionalni interes iznad vlastitih frustracija. Što se tiče mene i SDA, uložit ćemo truda i strpljenja da koalicija opstane, ali nećemo ostati nijemi niti dužni kada se izreknu neistine o SDA, a naročito neistine o rahmetli Aliji Izetbegoviću'', poručio je.

Izetbegović je rekao kako je zadovoljan radom i rezultatima federalnog premijera Fadila Novalića i ne zna iz koje "kuhinje" i na bazi čega je uopće krenula priča o bilo kakvim smjenama, i premijera Novalića i nekih drugih ljudi.

Naglasio je kako su svi relevantni ekonomski pokazatelji i sve ocjene relevantnih međunarodnih institucija i njihovih predstavnika, a prije svega šefa Delegacije EU u BiH gospodina Wigemarka, koji na dnevnoj bazi prati rad i reformski smjer Federalne vlade, nedvosmisleno na strani premijera Novalića.

Stvar s državnim premijerom Denisom Zvizdićem je otprilike ista kao i s premijerom Novalićem, kaže Izetbegović.

''Neosporno je da je Bosna i Hercegovina u mandatu ove dvojice premijera pokrenuta s mrtve točke kada su u pitanju reformski i integracijski procesi i na bazi njih ekonomski oporavak zemlje'', kazao je, između ostalog, Izetbegović za Klix.

Najavio je kako će se aktualna vlast do isteka mandata 2018. baviti isključivo provedbom gospodarskih i socijalnih reformi, izgradnjom infrastrukture, jačanjem vladavine prava i borbom protiv korupcije što su, po njegovu sudu, ujedno pitanja koja su od životnog interesa za građane BiH.

"Otvaranje priče o širim ustavnim reformama bi preusmjerilo fokus s ovih prioritetnih životnih pitanja", kazao je bošnjački politički lider.

Kopirati
Drag cursor here to close