Josipović

Hrvatska će nastaviti pomagati BiH

Vijesti / Flash | 16. 12. 2014. u 10:53 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''BiH ima specifične odnose i probleme te je dobro što je EU dala i specifičan pristup za BiH. Hrvatska će na sve moguće načine nastaviti pomagati BiH gdje god to može'', rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović nakon sastanka s predsjednikom HDZ-a BiH i članom Predsjedništva Draganom Čovićem.

Na pitanje kako gleda na inicijativu iz Bruxellesa, Josipović je kazao da Hrvatska, ne samo da stoji iza te inicijative, već je dobar dio njezinog sadržaja hrvatska inicijativa.

''Znate da je ministrica vanjskih poslova RH Vesna Pusić, uz sve nas, bila snažni zagovornik takvih, posebno dizajniranih direktiva za BiH'', naglasio je hrvatski predsjednik.

''Zaista smo činili sve da BiH dođe na jedan čvrst europski put, kao i kada je u pitanju NATO savez, a nastojali smo i kroz prijateljski odnos, odnosno sjajne prijateljske odnose sa Čovićem i Izetbegovićem i mnogim drugim političarima u BiH pomoći, ne popujući i naturajući nikakva naša stanovišta jer to i nije na nama. BiH je suverena država koja sama može i mora rješavati svoje probleme'', kazao je hrvatski predsjednik.

''Želimo da budemo prijatelji koji će pružiti ruku, reći svoje mišljenje, pomoći i motivirati da se dogovara i razgovara i mislim da smo u ovih pet godina to uspješno radili'', dodao je.

Ustvrdio je kako će Hrvatska i dalje biti veliki navijač BIH jer je njoj BiH najvažniji susjed s najduljom granicom, najdubljim odnosima, radi hrvatskog naroda u BiH koji je ovdje konstitutivan narod, ali i ostalih naroda jer, kako je naglasio, veliki broj Srba i Bošnjaka ima hrvatsko državljanstvo.

Što se tiče ustavnih promjena u BiH, Josipović je kazao kako misli da su potrebne, no da se u to ne bi miješao jer je to stvar BiH.

Čović je rekao kako BiH treba što hitnije provesti inicijativu iz Bruxelelsa, te da je uvjeren kako će se domaći političari uspjeti dogovoriti oko nje i pokazati EU da to mogu i uraditi.

''Ja sam uvjeren da ovaj put kada se dogovorimo da ćemo i provesti inicijativu i mislim da ćemo se već danas u Sarajevu ugrubo dogovoriti oko nje. Predsjedništvo je zakazano za 23. prosinca i mislim da mi više nemamo luksuz na neizvršenje obveza oko kojih se dogovorimo'', naglasio je i dodao kako vremena više nema.

''Moramo se ponašati kao odgovorni političari i ono što obećamo u Bruxellesu u EU i ostalim vanjskim partnerima moramo i uraditi'', dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close