Solidarnost

Hrvatska spremna primiti preko tisuću izbjeglica

Vijesti / Flash | 10. 09. 2015. u 13:08 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić poručio je u četvrtak da je Hrvatska spremna prihvatiti i dodatni broj izbjeglica iz Grčke, Italije i Mađarske, kako je to dan prije predložila Europska komisija.

Budući da iz Mađarske, Italije i Grčke u ostale zemlje Europske unije treba u ovom trenutku biti premješteno oko 120 tisuća izbjeglica, predložene su nove kvote za prihvat tih ljudi, a Ostojić naglašava da je Hrvatska na to spremna te da je i do sada pokazala solidarnost s onim članicama EU koje su najviše pogođene krizom.

"To ćemo nastaviti činiti i ubuduće, odnosno bit ćemo spremni primiti onaj broj ljudi koji je predložen", naglasio je Ostojić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Hrvatska vlada je još u srpnju odlučila prihvatiti 550 osoba, a prema novom planu Europske komisije koji je jučer u Strasbourgu izložio Jean Claude Juncker, trebala bi prihvatiti još njih 1064.

"O tom prijedlogu razgovarat će se na izvanrednoj sjednici ministara unutarnjih poslova u Bruxellesu 14. rujna. Nakon toga treba donijeti odluku na Europsku vijeću. Ovog puta gospodin Juncker i Europska komisija traže odlučne mjere", rekao je Ostojić.

Opisujući na zamolbu novinara kako izgleda sam proces prihvata osoba koje traže međunarodnu zaštitu odnosno azil, Ostojić naglašava kako te osobe prvenstveno trebaju prihvatiti ostanak u Hrvatskoj, no, kazao je, većina njih želi smještaj u "zemljama Schengena".

S onima koje žele ostati u Hrvatskoj slijedi razgovor i postupak kojim se utvrđuje postoji li zapreka da takva osoba bude smještena u Hrvatskoj.

Ako zapreke nema slijedi smještaj u centru za tražitelje međunarodne zaštite, kojih u Hrvatskoj ima dva. U Kutini, koji može primiti 100 ljudi, i u zagrebačkim Dugavama s kapacitetom 600 osoba, objasnio je ministar.

Nakon toga ide program integracije koji, osim zdravstvene zaštite, podrazumijeva pronalazak smještaja, prehranu i "stavljanje na noge", odnosno učenje jezika, a tim se osobama predstavlja i mogućnost zaposlenja u zanimanjima koja su u Hrvatskoj deficitarna.

Ako se osoba zaposli prestaje i obveza Hrvatske da joj pomaže kroz dvije godine preko ministarstva socijalne politike, dodaje Ostojić.

Napominje i da stambeno zbrinjavanje ne znači poklanjanje stanova, već se koriste stanovi u suvlasništvu Državnoga ureda za upravljanje državnom imovinom.

Ostojić pritom ističe i zahvaljuje na pomoći nevladinim udrugama, od Crvenog Križa, Hrvatskog pravnog centra, Centra za mirovne studije i drugih, koji su izrazili spremnost da se uključe u programe integracije tih ljudi.

Ostojić je u svom govoru izrazio i veliku pohvalu njemačkoj kancelarki Angeli Merkel kazavši kako je "pokazala visoku državničku svijet" te da će biti zapamćena po tome što je "spremna čuvati europske vrijednosti koje podrazumijevaju pokazivanje solidarnosti s onima koji trebaju međunarodnu zaštitu". "Tu je ona odigrala jednu od najvažnijih uloga", kazao je Ostojić.

U Sarajevu prikupljanje pomoći za izbjeglice

Crveni križ Kantona Sarajevo apelira na sve građane, organizacije i institucije da se priključe akciji prikupljanja pomoći za izbjeglice koje prolaze kroz Srbiju i Makedoniju.

U saopćenju navode da su, po informacijama koje su dobili od Društva Crvenog križa BiH, tim ljudima trenutno najpotrebniji hrana i sredstva za higijenu.

Potrebna im je voda, sokovi, keks, dvopek, suho voće, netopivi slatkiši, čips, smoki, grickalice, kruh, sve vrste konzerviranog mesa bez svinjskog sadržaja (paštete, naresci, ribe i slično) dugotrajni sirevi, bebi hrana u teglicama...

Od sredstava za higijenu izbjeglicama je potreban šampon za suho pranje kose, vlažne maramice, hand sanitizer, sapun, paste za zube i četkice, toalet papir, papirnate maramice, baby pelene, baby vlažne maramice, higijenski ulošci, flasteri, jednokratne kabanice...

''Po uputama koje smo dobili, u ovom trenutku se neće prikupljati odjeća, obuća i sl. Pomoć se može predati u organizacije Crvenog križa općina u Kantonu Sarajevo'', navodi se.

Kopirati
Drag cursor here to close