Poziv

I Crna Gora čeka Papu

Vijesti / Flash | 16. 06. 2015. u 09:14 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef crnogorske diplomacije Igor Lukšić sutra će boraviti u Vatikanu, a jedan od glavnih ciljeva službenog posjeta bit će razmatranje mogućnosti da papa Franjo dođe u Crnu Goru.

Lukšić će pitanje posjeta pape pokrenuti nakon što je predsjednik države Filip Vujanović u siječnju ove godine poslao pozivno pismo poglavaru Svete Stolice.

Kako se navodi u platformi za posjet Lukšića Vatikanu, koju je usvojila crnogorska vlada, planirano je da se ministar sastane s poglavarom Rimokatoličke Crkve, kao i s državnim tajnikom Svete Stolice Pietrom Parolinijem, te tajnikom za odnose s drugim državama Paulom Richardom Gallagherom, prenosi Tanjug.

U platformi se dalje navodi da mješovita komisija za implementaciju temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice predstavlja odličan mehanizam za implementaciju odredbi konkordata i za dijalog o svim pitanjima od obostranog interesa.

"Posjet potpredsjednika vlade i ministra vanjskih poslova i europskih integracija bit će važan poticaj za produbljivanje političkog dijaloga, te za ukupno snaženje suradnje dviju država. Posjet će biti prilika za razmjenu mišljenja o nizu konkretnih tema od obostranog interesa i aktivnosti koje mogu doprinijeti razvoju buduće suradnje", navedi se u tekstu platforme.

Prema tom dokumentu, cilj posjeta je i nastavak i unaprjeđenje rada mješovite komisije koja doprinosi afirmaciji dobrih međudržavnih odnosa.

Između ostalog, bit će razmotrena i mogućnost za otvaranje rezidentnog predstavništva Svete Stolice u Crnoj Gori, mogućnost podrške intenziviranju suradnje u oblasti kulture, za prijenos iskustva u djelu valorizacije i zaštite kulturnog naslijeđa, a razgovori će se odnositi i na napredak Crne Gore na planu europskih i euroatlantskih integracija.

Imajući u vidu da Crna Gora i Sveta Stolica baštine iste vrijednosti, te globalni utjecaj Svete Stolice, odnosi s Vatikanom zauzimaju važno mjesto u crnogorskoj vanjskopolitičkoj agendi, navedeno je u dokumentu.

Mješovita komisija za implementaciju Temeljnog ugovora između Crne Gore i Svete Stolice konstatirala je u izvještaju od prošle godine da je papa posjetio sve zemlje regije osim Crnu Goru i Srbiju.

Kopirati
Drag cursor here to close