Pokrenuta lavina

I Finci žele iz EU

Vijesti / Flash | 27. 06. 2016. u 17:55 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik finske stranke Finci koja je član vladajuće koalicije rekao je da bi ta nordijska zemlja trebala razmotriti održavanje referenduma o napuštanju EU, poslije narednih izbora za tri godine.

"Ukoliko Finci to žele, trebamo slijediti primjer Britanije", rekao je Sampo Terho iz euroskeptične stranke Finci, piše Tanjug.

Rekao je da će Stranka Finci predložiti "Finzit", glasovanje o izlasku Finske iz Unije i da to treba biti jedno od glavnih pitanja na izborima 2019. godine. Ako narod to podrži, trebamo glasovati ostajemo li ili idemo, dodao je on.

Finska vlada koju također čine Stranka centra i proeuropska Nacionalna koalicijska stranka, službeno je posvećena članstvu u EU i eurozoni, a premijer Juha Sipla nije direktno komentirao Terhov prijedlog. "Ova vlada neće predložiti referendum o napuštanju EU,'' rekao je Sipla novinarima.

Podsjetimo, Velika Britanija izglasala je na referendumu napuštanje Europske unije. Ovo je prvi put u povijesti da neka država napušta Europsku uniju. Prema podatcima izbornog povjerenstva 51,9% Britanaca izjasnilo se za izlazak, a 48,1% za ostanak. Za Brexit su najviše bili u Engleskoj i Walesu, dok su Škotska, Sjeverna Irska i London podržali ostanak.

Danas su pokrenute i incijative za odcjepljenje Texasa od SAD-a.

Kopirati
Drag cursor here to close